Hopp til innhold

Japan avblåser evakueringsordre etter nordkoreansk rakettest

Innbyggerne på den japanske øya Hokkaido ble torsdag morgen bedt om å umiddelbart søke dekning. Kort tid etter ble ordren avblåst.

Japan ba folk søke dekning etter nordkoreansk rakettest.

Bildet viser varslet fra japanske myndigheter torsdag morgen. Etter drøyt 20 minutter ble ordren avblåst.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Både den sørkoreanske generalstaben og den japanske kystvakta meldte torsdag at Nord-Korea hadde avfyrt det som synes å være en ballistisk rakett, og at den hadde retning mot Japanhavet.

Innbyggere ble varslet om at raketten trolig ville lande nær øya rundt klokka 8 japansk tid, som tilsvarer klokka 1 i Norge.

– Evakuer umiddelbart. Evakuer umiddelbart, het det i beskjeden.

Etter drøyt 20 minutter ble ordren avblåst. Japanske myndigheter sier at varslingssystemet ved en feil antok at raketten ville lande i nærheten av øya.

Avblåste evakueringsordre

– Vi korrigerte ikke informasjonen fra alarmsystemet, sier regjeringstalsmann Hirokazu Matsuno.

Han forklarer at raketten forsvant fra radaren straks etter at den ble oppdaget, og at ytterligere analyse viste at det ikke var mulig at den ville ramme Japan. Dermed ble ordren opphevet.

Det sørkoreanske militæret omtaler rakettoppskytingen som en «alvorlig provokasjon». Japans statsminister Fumio Kishida sier at landets nasjonale sikkerhetsråd skal møtes om oppskytingen.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Nord-Korea har skutt opp flere raketter som antas å være ballistiske missiler.

Japanhavet ligger mellom den koreanske halvøya og Japan. Hokkaido huser blant annet Sapporo, Japans femte største by.

Vanskeligere å oppdage

Sør-Korea tror Nord-Korea tok i bruk en ny type rakett som er drevet av fast drivstoff. Det er potensielt et teknisk gjennombrudd for Pyongyangs våpenprogram, sier den sørkoreanske generalstaben til AFP.

Hokkaidos myndighetspersoner samlet for å samle informasjon som svar på en advarsel fra Japans nødvarslingssystem.

Nord-Korea testet torsdag det som kan være en ny type rakett. Bildet viser myndighetspersoner fra Hokkaidos, som var samlet for å samle informasjon om raketten fra Nord-Korea.

Foto: STR / AFP

Alle Nord-Koreas kjente interkontinentale ballistiske raketter (ICBM) er drevet på flytende drivstoff. ICBM som kan gå på fast drivstoff har lenge vært på toppen av Kim Jong-uns ønskeliste.

Disse rakettene er enklere å lagre og transportere, mer stabile og raskere å forberede på oppskyting. Dermed er de også vanskeligere å oppdage og ødelegge før de når målet.

På en militærparade i Pyongyang i februar viste nordkoreanerne fram rekordmange raketter. Blant dem det analytikerne den gang sa kunne være en ny rakett drevet på fast drivstoff.

SISTE NYTT

Siste nytt