Hopp til innhold

Japan åpner for muligheten til å delta i krig

Siden 1945 har Japan hatt en lov som hindrer landets soldater i å ta del i krigføring i utlandet. Nå tvinger statsminister Shinzo Abe gjennom en endring.

Demonstranter

«Vi vil ikke ha krig» står det på de røde plakatene til demonstranter som i dag protesterte utenfor parlamentet, etter at en komité i Underhuset vedtok en lov som kan sende japanere ut i krig.

Foto: Shuji Kajiyama / Ap

Opp mot 60.000 japanere demonstrerte i dag mot at landets ledelse åpner for aktiv krigføring i utlandet.

– Denne lovendringen er ekstremt upopulær, sier professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, Paul Midford, til NRK.

Likevel godkjente en komité i dag det omstridte lovforslaget. Midford tror selve Underhuset gjør det samme i løpet av uken.

Japanske opposisjonsponspolitikere omringer Yasukazu Hamada

Yasukazu Hamada (nr to fra høyre) leder komiteen som i dag godtok lovendringen. Han ble omringet av rasende opposisjnspolitikere.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

– Opposisjonen kan komme til å boikotte avstemningen med å ikke møte i det hele tatt, men den klarer neppe å stanse det, sier Midford.

– Bryter med fredsgrunnloven

Rasende opposisjonspolitikere mener at endringen av lovverket for nasjonal sikkerhet bryter med Japans såkalte fredsgrunnlov, og krever at statsminister Shinzo Abe trekker seg.

I dag ropte de at «Abes politikk er utilgivelig».

Men fordi regjeringspartiet LDP har klart å overtale det pasifistiske koalisjonspartiet Komeito til å støtte opp om forslaget, er majoriteten sikret. Loven blir derfor trolig vedtatt i løpet av sommeren.

Japans statsmininster Shinzo Abe

Japans statsminister Shinzo Abe er blitt enda mer upopulær når han nå presser frem en svært upopulær lovendring. Ifølge avisen Asahi har han nå mistillit i 42 prosent av befolkningen, og en støtte på 39 prosent. 55 prosent er i mot lovendringen.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Statsministeren mener at en mer offensiv sikkerhetspolitikk er viktig for å møte nye utfordringer, ikke minst på grunn av et mektigere Kina.

I april lovet han USA, som er Japans fremste beskytter, at han ville få gjennomslag for lovendringen i løpet av sommeren.

USA håper at Japan i større grad enn i dag kan støtte opp om internasjonale operasjoner.

– Utfordrende å sette ny lov ut i live

– Abe hevder at lovendringen er avgjørende for å styrke alliansen mellom USA og Japan, og at dersom den ikke blir vedtatt, så kan Japan ikke forvente å få amerikansk beskyttelse i en eventuell konflikt, for eksempel med Kina, sier Midford.

Motstanderne frykter at Japan skal bli trukket inn i amerikanske operasjoner rundt omkring i verden.

Professor ved NTNU, Paul Midford

Professor i sosiologi og statsvitenskap, Paul Midford, mener at Japan vil få problemer med å sette lovendringen ut i livet.

Midford mener de trolig ikke trenger å bekymre seg, ikke minst fordi Japan er et konsensussamfunn.

– Det at lovendringen er så til de grader upopulær, og at den ikke har støtte i noen opposisjonspartier, gjør at det vil bli vanskelig å sette den ut i livet, sier Midford.

Japan tar i dag del i fredsoperasjoner, men statsministeren ønsker å utvide fredsbegrepet slik at landet kan bidra mer proaktivt for fred og stabilitet i verden. Midford tror ikke at det i praksis vil bli store endringer.

– Vi kan komme til å se en mer aktiv deltagelse i å gi logistisk støtte til amerikansk militære i andre land, men det tror jeg også blir alt, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt