NRK Meny
Normal

– Janukovitsj vil vise seg frem fredag

Ukrainas avsatte president skal i morgen ettermiddag holde en pressekonferanse i Russland, sier kilder nær Viktor Janukovitsj.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj fra tiden da han fremdeles satt med makten. Nå oppholder den avsatte presidenten seg etter alt å dømme i Russland.

Foto: Andriy Mosienko / AP

Ifølge kildene russiske medier har snakket med, sier Janukovitsj vil vise seg første gang offentlig siden flukten i morgen.

Den avsatte presidenten vil holde en pressekonferanse klokken 14 norsk tid på et ikke angitt sted i den sør-russiske byen Rostov-o-Donu, opplyser kildene.

Stemmer dette, vil det si at Janukovitsj har lykkes med å flykte til nabolandet. Russiske myndigheter har sagt at de vil beskytte Janukovitsj så lenge han oppholder seg i landet.

Han ble denne uken etterlyst internasjonalt i forbindelse med at Ukrainas folkevalgte vil ha ham framstilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC.

– På luksussanatorium

Janukovitsj forlot Kiev fredag kveld og har etter dette holdt en lav profil. Det er mange ulike rykter om hvor ekspresidenten befinner seg, og det er høyst usikkert hva som vil skje med ham videre.

Det har i løpet av torsdag versert flere rykter om hvor han skal befinne seg. Først ble det spekulert i at han oppholdt seg på et luksushotell i Moskva, men dette ble senere avkreftet av hotelldirektøren.

Det russiske nyhetsbyrået RBC spekulerer i at Janukovitsj befinner seg på en luksuseiendom utenfor Moskva. De siterer anonyme kilder som hevder han skal ha tatt inn på Barvikha Sanatorium.

– Han er vår drittsekk

Til tross for sin russlandvennlige politikk, betyr ikke det at alt er fryd og gammen når Janukovitsj nå søker tilflukt i Russland, sier Alexander Konovalov som er leder ved Institutt for strategiske vurderinger i Moskva.

– Som de sier; han er en drittsekk, men han er vår drittsekk, sier Konovalov og parafraserer USAs tidligere president Franklin D. Roosvelts omtale av en latinamerikansk diktator.

Den Kreml-vennlige analytikeren Dmitrij Orlov sier Janukovitsj var kjent for å notorisk skifte mening på kort varsel og ikke forholde seg til signerte avtaler, noe som førte til frustrasjon i det russiske maktapparatet.

Spørsmålet nå er om Janukovitsj opphold i Russland vil føre til et enda mer anstrengt forhold mellom landet og vesten.

– Janukovitsj, som enhver annen feig diktator på flukt, har ingen verdi for Russland. Men Russland vet de ikke har annet valg enn å gi ham asyl, sier Boris Makarenko ved en russisk politisk tenketank.

– Politisk død

Janukovitsj sa tidligere torsdag at han fortsatt mener han er Ukrainas rettmessige president og at han mener seg utsatt for et kupp.

Likevel er det lite som tyder på at det er noe håp om at noensinne ville gjøre comeback i hjemlandet, tror analytikerne.

– Situasjonen i Ukraina viser at det ikke finnes krefter som støtter ham. Han er politisk død, sier Maria Lipman ved den moskvabaserte tenketanken Carnegie.

Trolig vil Janukovitsj måtte leve resten av livet i Russland, i selskap med andre falne statsledere som Kirgisistans eks-president Askar Akayev og slektningene til den serbiske diktatoren Slobodan Milosevic.

Men enkelte tror Janukovitsj kan spille en rolle i maktkampen som nå er i emning på Krim-halvøya.

– At Janukovitsj nå dukker opp i Russland, viser at spillet om Krim er i gang. Han er brikken som kan brukes for å få russisk kontroll over den regionen, sier Jurij Korgunyuk i tenketanken Indem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt