NRK Meny
Normal

– Janukovitsj etterlyst for massedrap

Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj er etterlyst for massedrap, ifølge den fungerende innenriksministeren Arsen Avakov.

Viktor Janukovitsj

Innenriksministeren hevder Viktor Janukovitsj har reist til Krim ved Svartehavet.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Janukovitsj har holdt en lav profil siden han forlot Kiev fredag forrige uke. Samtidig er mange ulike rykter om hvor han befinner seg, og det er høyst usikkert hva som vil skje med ham.

Arsen Avakov

Den nyutnevnte innenriksministeren Arsen Avakov etterlyser Janukovitsj for massedrap.

Foto: YURY KIRNICHNY / Afp

Mandag skriver Avakov på sin Facebook-profil at det blir åpnet sak mot Janukovitsj og flere andre for massedrap på fredelige borgere.

– Janukovitsj og andre som er ansvarlige for dette, er erklært ettersøkt, skriver han.

Avakov hevder videre at Janukovitsj har reist til det sterkt russiskdominerte Krim-halvøya ved Svartehavet der han skal ha blitt observert søndag.

Janukovitsj forlot Kiev etter at han signerte en avtale med opposisjonen for å en slutt på volden i landet. Han skal da ha reist østover i landet, hvor han har størst oppslutning.

Filmet av overvåkingskamera

Lørdag kveld publiserte ukrainske medier en overvåkingsvideo som skal vise hvordan Janukovitsj flyktet fra presidentpalasset i helikopter.

I opptaket vises flere personer med trillekofferter som tar seg bort til en helikopterlandingsplass. Deretter tar to helikoptre av fra presidentpalasset.

Eiendommen ble i helgen inntatt av demonstranter og journalister på jakt etter beviser for at Janukovitsj har begått kriminelle handlinger.

Vet ikke hvor han er

Siden fredag har Janukovitsj holdt seg i skjul. Reuters skriver at han først reiste fra Kiev til Kharkiv, øst i landet. Deretter skal han ha reist til Donetsk hvor grensevaktene hindret ham i å forlate landet.

Da Janukovitsj fikk vite at han var blitt avsatt, skal han ha reist fra Donetsk til militærflyplassen Belbek på Krim, hevder Avakov å vite.

Men da han fikk vite at de nye makthaverne ventet på ham der, tok ferden en ny retning. Ved en privat adresse i Balaklava-området på Krim-halvøya samlet han sikkerhetsvaktene sine og ga dem valget om enten å forlate eller følge ham.

– Enkelte forlot ham og overga sine statlig registrerte våpen til myndighetene. Deretter skal han ha reist til et ukjent sted, sier Avakov.

Spøker om Janukovitsj

NRKs utenriksreporter Ukraina Guri Norstrøm forteller at det i Donetsk har blitt en stående spøk om at den nye nasjonalsporten er flyspotting.

Der ser man opp mot himmelen hver gang et fly passerer og spør om det er Janukovitsj som er på vei et eller annet sted.

Viktor Janukovitsj har ikke innrømmet at han er avsatt, og kaller hendelsene i landet for et statskupp.

– Jeg vil ikke forlate landet, og jeg har ingen planer om å gå av. Jeg er den valgte presidenten av Ukraina, sa Janukovitsj i et TV-sendt intervju lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt