Gambias president hevder å kunne kurere aids

Gambias president hevder han har helbredet 68 hiv-positive pasienter.

Jammeh

Yahya Jammeh hevder at han kan kurere aids. Søndag kunngjorde han at 68 hiv-positive har blitt friske, som følge av hans urtekur.

Foto: SIMON MAINA / Afp

På statlig TV søndag sa president Yahya Jammeh at han har helbredet en gruppe på 68 hiv-positive pasienter ved hjelp av en god dose kokte urter.

Gruppen med hiv-pasienter er den sjuende gruppen som har gjennomgått urtekuren, etter at behandlingene begynte for fem år siden, ifølge presidenten. Søndag ble pasientene skrevet ut fra et behandlingssenter.

– Akkurat som profeten Mohammed seiret og etablerte islam, har også jeg seiret med å kurere aids, noe som førte til at 68 pasienter ble skrevet ut i dag, sa Yahya Jammeh søndag.

Det er ikke første gang Jammeh hevder han er i besittelse av mystiske krefter. I 2007 annonserte Jammeh at han hadde funnet et naturlig middel for å kurere aids, men at han bare kunne kurere aids på mandager og torsdager.

Jammeh hevder behandlingen bygger på bruk av urter som er omtalt i Koranen og sier at mange mennesker i det lille landet har blitt kurert de siste årene.

– Hvem er jeg til å forvente at alle vil prise meg, sa Jammeh til det statlige fjernsynet søndag kveld.

Kurerer aids på mandager og torsdager

Gambias president Aids

Jammeh mener han kan helbrede aidssyke med å gni urter på den som er smittet. Her få en pasient behandling av presidenten. (Bildet er fra 2007).

Foto: CABDACE FEIT / AP

Presidenten har også påstått at han kan helbrede astma, men bare på fredager og søndager.

I Gambia blir hiv-pasienter henvist presidenten for behandling av landets helsemyndigheter, noe som har provosert en stor andel medisinske eksperter.

Verdens helseorganisasjon og FN har sagt at Jammehs aids-behandling er alarmerende fordi pasientene hans slutter å bruke virkningsfulle legemidler som lindrer smerte og gjør dem mindre utsatt for infeksjon.

Jammeh tok makten i Gambia ved et militærkupp juli 1994 og har siden vært landets statssjef. Jammeh vil nå at kuren skal være tilgjengelig ved alle sykehus i Gambia.

Antall HIV-smittede i Gambia er lav sammenlignet med andre afrikanske land. 2 prosent av landets omtrent 1, 8 millioner mennesker er smittet, ifølge FN.

Gambia
Foto: CABDACE FEIT / AP

SISTE NYTT

Siste nytt