Hopp til innhold

James P. Allison og Tasuko Honjo får nobelprisen i medisin: – Har revolusjonert kreftbehandlingen

Amerikaneren Allison og japaneren Honjo mottar nobelprisen i medisin for sin forskning på hvordan celler tilknyttet immunsystemet kan påvirke kreftbehandling.

Nobelprisen i medisin 2019

VINNERNE: Amerikaneren James Allison og Japaneren Tasuko Honjo mottar nobelprisen i medisin for 2018. I forgrunnen Thomas Perlmann, sekretær i Nobelkomiteen for medisin eller fysiologi.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

James P. Allison og Tasuko Honjo deler prisen likt for å ha lagt grunnlaget for en ny type kreftbehandling, som går ut på å styrke immunsystemets innebygde evne til å angripe kreftceller.

Juryen ved Karolinska institutet sier i en uttalelse at Allison og Honjo har revolusjonert måten kreft behandles på i dag.

Allison har forsket på hvordan et bestemt protein kan fungere som en bremse i menneskers immunforsvar. Allison har funnet ut at det er mulig å løsne denne bremsen, slik at cellene i immunforsvaret bidrar til å angripe kreftsvulster.

Japaneren Tasuko Honjo har forsket i det samme landskapet. Ifølge Nobelforsamlingen har Honjo funnet ut at et eget protein på immunceller også kan fungere som en bremse, men ved hjelp av andre mekanismer.

– Behandling basert på hans forskning har vist seg å være svært effektiv i kampen mot kreft, heter det i juryens begrunnelse.

SE HELE BEGRUNNELSEN: Se hele begrunnelsen for årets Nobelpris i medisin her fra Karolinska institutet i Stockholm.

– Takk, takk, wow

Allison ble født i Alice i delstaten Texas i 1948. Han tok doktorgrad i 1973 ved University of Texas i Austin. Siden 2012 har han vært professor ved University of Texas i Houston.

– Åh, herregud. Takk, takk, wow, sa Allison i sin første kommentar da nyhetsbyrået TT ringte til ham med nyheten mandag formiddag.

Tasuku Honjo ble født i Kyoto i Japan i 1942. Han tok doktorgrad ved universitetet i Kyoto i 1975 og har siden 1984 vært professor ved samme universitet.

Prisen er på ni millioner svenske kroner og en medalje med bilde av Alfred Nobel. Prisen er én av de fem opprinnelige nobelprisene, og blir regnet blant de mest prestisjefylte utmerkelsene innen medisinsk forskning.

Selve prisen deles ut av kong Carl Gustav i Stockholms konserthus på Nobeldagen 10. desember.

Tasuko Honjo med sin forskning

Japaneren Tasuko Honjo innfelt på en plakat som forklarer hans banebrytende kreftforskning.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Norsk vinnere

I 2014 mottok de norske forskerne May-Britt og Edvard Moser prisen sammen med John O'Keefe, for sine oppdagelser av hvordan hjerneceller jobber. Ekteparet Moser er de eneste nordmennene som har fått prisen.

I fjor gikk prisen til amerikanerne Geoffrey C. Hall, Michael Rosbasch og Michael W. Young, for oppdagelsen av hvordan cellenes indre klokke fungerer.

Tidligere mandag ble det kjent at kulturprofilen Jean-Claude Arnault er dømt til to års fengsel for voldtekt. Arnaulds ektefelle er medlem av Svenska Akademien, som deler ut Nobels litteraturpris.

Bråket har ført til at Nobelstiftelsen har valgt å droppe utdelingen av Nobels litteraturpris i år.

Tirsdag blir det kjent hvem som mottar årets Nobelpris i fysikk. Nobelprisen for kjemi kunngjøres onsdag, Nobels fredspris fredag.

Nobelprisen i medisin 2018

Allison (t.v.) har vært tilknyttet flere universiteter i Texas. Honjo (t.h.) har vært professor ved universitetet i Kyoto siden 1984.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt