Hopp til innhold

Støtt oss homofile her i Ukraina Jamala!

Lederen for den ukrainske homoalliansen, Anna Leonova ber fjorårets MGP-vinner om å støtte de homofiles kamp i hjemlandet. Til tross for mye homohat mener hun at situasjonen for homofile i Ukraina likevel har blitt kraftig forbedret de siste årene.

Anna Leonova

Anna Leonova mener at det har skjedd mye bra for de homofile i Ukraina de siste årene, men at kampen for bedre rettigheter må fortsette.

Foto: Jurij Linkevitsj

Finalen i Eurovision har tradisjonelt vært svært viktig for LGBT-miljøet i Europa, for den som har en annerledes seksuell orientering enn den tradisjonelle mann – kvinne. I år foregår finalen i den ukrainske hovedstaden Kiev, der det bare for få år siden var forbundet med livsfare å markere seg som homofil på gatene.

– De to første kolonnene i demonstrasjonen flyktet da angrepet startet og jeg ble stående fremst i den tredje kolonnen. Jeg var selvfølgelig livredd, forteller Anna Leonova om det som skjedde da hun og andre aktivister 6. juni 2015 arrangerte Pride-mars i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev.

Pride-marsjen i Kiev 6. juni 2015

Et massivt politioppbud klarte ikke å hindre angrep på Pride-marsjen i Kiev i 2015.

Foto: Gay-alliance of Ukraine

Anna Leonova har vært en del av LGBT-miljøet i mange år og leder nå homofilialliansen i Ukraina. Anna tar imot NRK i organisasjonens lokaler i en anonym murbygning litt i utkanten av sentrum av Kiev.

«Gay-Alliance of Ukraine» tar fremdeles sine forholdsregler, det er ikke mange årene siden det var tøft å framstå som åpen homofil i et samfunn som tradisjonelt har vært svært skeptisk til personer som offentlig viser at de har en annen seksuell legning enn den tradisjonelle mann – kvinne.

Se bilder fra Pridemarsjen i Kiev i 2015 her:

Nazistiske grupper er trusselen

Anna Leonova gir æren til en mann, Taras Karesejtsjuk, for at mye har skjedd i Ukraina siden han i 2012 tok initiativet til å arrangere en Pride-marsj, en demonstrasjon til støtte for homofiles rettigheter, i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Selv trodde hun den gangen at dette var en utopi, at det ikke ville være mulig å arrangere noe slik i Ukraina før om 50 år. Selv har Taras Karesejtsjuk blitt banket opp og fått slått ut tenner mange ganger, men er også blitt hyllet for sitt mot av kjendiser som Elton John.

Den harde kjernen av radikale ukrainske nasjonalister, som gjerne går til aksjon mens de roper Sieg Heil og andre nazistiske slagord, er ikke stor. Men de er høyst synlige når de gjennomfører sine aksjoner, blant annet mot homofile som de ser på som satanister.

Mange fra dette miljøet var også aktive under opprøret på Maidan i 2014 som veltet regimet til den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj. De har også skaffet seg prestisje gjennom å slåss i krigen mot de prorussiske separatistene øst i Ukraina.

Pride 2015 ble et vendepunkt

Anna Leonova var altså med under det som mange i dag karakteriserer som et vendepunkt for LGBT-samfunnets kamp for bedre rettigheter i Ukraina, Pride-marsjen i Kiev i 2015.

Den gangen opplevde marsjdeltakerne etter at selve demonstrasjonen var over å bli jaktet på av små aggressive grupper rundt om i byen. Mange av Pride deltakerne ble banket opp og bildene av det som skjedde ble spredd ut over hele verden.

Men nå hadde både ukrainske myndigheter og det internasjonale samfunnet fått øyene opp for homofobien i det ukrainske samfunnet.

Bildene fra angrepene på marsjen var svært dårlig reklame for et land som ønsket å nærme seg Europa. Og i 2016 var situasjonen helt annerledes forteller Anna Leonova.

Pridemarsj i Kiev 2015

Pridemarsjen i Kiev i 2015 ble et vendepunkt i kampen for homofiles rettigheter i Ukraina

Foto: Gay-alliance of Ukraine

– I 2016 var vi 2000 mennesker som deltok i Pride-marsjen her i Kiev forteller Anna Leonova stolt. 500 fra LGBT-miljøet og 1500 støttespillere, blant dem den svenske ambassadøren. Og denne gangen foregikk marsjen uten hindringer, noe som mange mener er et tegn på at Ukraina nå beveger seg i riktig retning.

Hun er også stolt over at det for første gang i 2016 ble arrangert en Pride-marsj i hennes hjemby Odessa, og håper at det bare er starten på markeringer i andre ukrainske byer.

Homser ved fronten i øst?

Men samtidig er fordommene der fremdeles, og Ukraina er et land i krig mot russisk-støttede separatister i Donbass. Hva med homsenes plass blant soldatene ved fronten?

Anna Leonova og Morten Jentoft

Anna Leonova fra Alliansen for homofile i Ukraina sammen med Morten Jentoft i Kiev.

Foto: Jurij Linkevitsj

– Dette er et svært følsomt, men viktig tema sier Anna Leonova. Folk fra LGBT-miljøet er minst like patriotiske som andre ukrainere og vil gjerne bidra i kampen for å forsvare fedrelandet sitt. Men det er nok ikke slik at du melder deg til tjeneste og med det samme opplyser at du homse eller lesbe sier hun og ler.

Støtt oss Jamala!

Jeg møter Anna Leonova mens Eurovision arrangeres i Kiev, etter at krimtatarske Jamala vant finalen i 2016.

Jamala

Krim-tatarske Susana Jamaladinova, bedre kjent som Jamala, vant Eurovision i 2016.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

– Jamala snakker gjerne om å støtte minoriteter, og hun sier også at hun støtter homofiles rettigheter, når hun er i utlandet. Men ikke her i Ukraina sier Anna Leonova.

– Jeg forstår at det ikke er lett å gjøre dette offentlig i Ukraina ennå. Dette forteller at det fremdeles er mye homofobi her, selv om vi er kommet et langt stykke bare de siste årene. Sier lederen for homofilialliansen i Ukraina Anna Leonova

SISTE NYTT

Siste nytt