NRK Meny
Normal

Jakter tre tenåringsjenter som trolig er på vei til Syria

London-politiet leter etter tre tenåringsjenter som har rømt hjemmefra og som angivelig er på vei til Syria for å bli en del av Den islamske staten (IS).

Tenåringsjenter på vei til Syria

Tre tenåringsjentene er nære venner og er angivelig i ferd med å krysse grensen fra Tyrkia til Syria. Politiet i London har gått ut med overvåkingsbilder av de tre jentene idet de går gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen Gatwick.

Foto: Metropolitan Police

De tre jentene, to på 16 og en på 15 år, gikk om bord i et Turkish Airlines-fly fra London Gatwick til Istanbul tirsdag, skriver politiet i London i en pressemelding.

De tre jentene, som skal være nære venner, ble sist sett i hjemmene sine klokken 08 om morgenen tirsdag. Jentene er klassevenninner og blir ved skolen de går på i London beskrevet som toppelever, skriver britiske medier.

Tusener av IS-tilhengere har krysset grensen inn til Syria gjennom Tyrkia siden borgerkrigen begynte for fire år siden.

– Ekstremt bekymret

Sjefen ved Metropolitan police i London, Richard Walton, sier han er ekstremt bekymret for sikkerheten deres.

Han sier de tre jentene som er rømt kjente den 15 år gamle jenta som rømte til Syria i desember i fjor.

– Vi er bekymret for det høye antallet jenter og unge kvinner som har dratt eller har planer om å dra til deler av Syria som er kontrollert av terrorgruppen som kaller seg selv Den islamske staten (IS), sier Walton.

– Det er et ekstremt farlig sted og vi vet hvordan livet er for dem. Det er ikke uvanlig at kvinnene ikke slipper ut av husene de bor i, bare i følge med en vakt. Valget om å returnere fra Syria blir ofte tatt fra dem, og her hjemme sitter knuste familier med få muligheter for å jentene trygt hjem, sier Walton.

– Manipulert

Walton legger til at familiene til de tre jentene er veldig bekymret, men at det fortsatt er en sjanse for at jentene befinner seg i Tyrkia.

Alle tre har med seg mobiltelefoner og politiet bruker tyrkiske medier og sosiale medier i håp om å komme i kontakt med jentene.

Samlam Farsi som er talsmann for den lokale moskeen jentene tilhører, sier til Sky News at jentene har blitt manipulerte.

– Jeg vet ikke hva de har blitt lovet. Det er bare trist. Vi har ikke opplevd lignende her. Det er viktig at jentene får vite at de ikke har gjort noe galt. De har blitt manipulert, sier Farsi.

Anslagsvis 550 kvinner har dratt til Irak og Syria for å melde seg til tjeneste hos Den islamske staten (IS), ifølge den britiske forskningsrapporten «Becoming Mulan? Female Western Migrants to ISIS».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt