Hopp til innhold

Jagland anklager Storbritannia for menneskerettighetsbrudd

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kritiserer nå Storbritannia i harde ordelag for håndteringen av Snowden-lekkasjene. I et brev til landets regjering ber han innenriksminister Theresa May svare for seg.

Jagland

Jagland går nå ut mot Storbritannias oppførsel mot avisa The Guardian.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det er informasjonen om hvordan mannen til The Guardian-journalist Glenn Greenwald ble stoppet, holdt tilbake i ni timer og fratatt datamaskiner på Heathrow, som får Jagland til å reagere.

Les: Snowden-journalist Greenwalds kjæreste avhørt i ni timer

David Miranda og Glenn Greenwald

David Miranda ble holdt av britiske myndigheter på Heathrow-flyplassen i ni timer. Der ble han utsatt for lange og vanskelige avhør. Her møtes en sliten Miranda av mannen og The Guardian-journalisten Glenn Greenwald da han endelig kom hjem til hjemlandet Brasil.

Foto: Marcelo Piu / Afp

Han reagerer også på hvordan britiske myndigheter presset avisa The Guardian direkte, og at de til slutt måtte slette informasjon ved å ødelegge harddisker.

Les: The Guardian tvunget til å slette dokumenter

– Hvis dette virkelig stemmer kan det føre til negative ringvirkninger for journalisters ytringsfrihet som skal være garantert etter europeiske menneskerettigheter, skriver Jagland som Europarådets generalsekretær i et brev til Storbritannia.

Brevet er sendt til innenriksminister Theresa May.

Les hele brevet: Letter to Mrs Theresa May, Home Secretary, United Kingdom

Jagland sier til NRK at han som generalsekretær må reagere fordi det er forhold som tyder på at medienes uavhengighet er utsatt i disse sakene.

– Dette kan føre til at mediene ikke tør kritisere

– Dette kan berøre et av de mest sentrale punktene i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, ytringsfriheten. Medienes uavhengighet og frihet er veldig vesentlig, og hver gang medienes uavhengighet angripes må jeg derfor reagere, sier Jagland til NRK.

– Hvorfor velger du å reagere så sterkt?

– Det er helt sentralt for alle europeiske demokratier å forsvare ytringsfriheten og medienes uavhengighet. Slike aksjoner som vi har sett nå kan føre til at mediene blir mer forsiktige med å avsløre og kritisere, sier Jagland.

Rester av datamaskinene som The Guardian måtte ødelegge

Slik så restene av flere datamaskiner ut etter at The Guardian måtte knuse dem mens britiske etterretningsagenter overvåket ødeleggelsen. Bildet viser blant annet en Macbook Pro bærbar datamaskin, og ble publisert på nettet av avisens ansvarlige redaktør Alan Rudbridger.

Foto: The Guardian
Theresa May

Storbritannias innenriksminister Theresa May må svare for seg til Europarådet.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Theresa May har allerede gått ut i media og bekreftet tilbakeholdelsen av Greenwalds mann, David Miranda.

I en pressemelding og til BBC har hun som øverste politiske leder for britisk politi forsvart handlingene deres mot Miranda på Heathrow-flyplassen.

May mente det var politiets plikt å forsvare nasjonal sikkerhet, og derfor stopper personer som har hemmeligstemplet informasjon som kan hjelpe terrorister.

Les også: – Politiet har som oppgave å handle om noen har hemmelig info

Ber Storbritannia svare for seg

Jagland starter brevet med å slå fast at han tar opp temaet i lys av Storbritannias oppfyllelse av europeiske menneskerettigheter, og da spesielt knyttet til ytringsfrihet og medienes arbeidsvilkår i landet.

Det har de siste dagene blitt kjent at statsminister David Cameron selv personlig ba sin øverste tjenestemann presse The Guardian.

Les: Statsministeren var den som ga ordre om aksjonen mot The Guardian

Presset endte i det avisen redaktør Alan Rusbrdiger har omtalt som «en av de mest bisarre hendelser i avisens historie», nemlig at avisen ble presset til å knuse to datamaskiner i kjellerlokalene som inneholdt dokumenter lekket fra NSA-avhopperen Edward Snowden, mens to etterretningsagenter overvåket det hele.

Etter å ha listet opp hendelsene i brevet kommer Jagland som generalsekretær i Europarådet med krav om at Storbritannia svarer for seg.

– Jeg ber dere forklare og gi mer informasjon om hva som har skjedd i disse sakene, og svare på hvordan dere mener dette stiller seg knyttet til forpliktelsene dere har etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, skriver Jagland til Storbritannias innenriksminister.

Som generalsekretær i Europarådet kan Jagland kreve svar etter artikkel 52 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Da kan ikke Storbritannia nekte å svare, og de må sende et brev tilbake i full offentlighet.

Jagland får også støtte fra andre europeiske politikere. Fra EU-kontorene i Brussel kommer denne meldingen:

– Jeg deler Jaglands bekymringer fullt ut, skriver EU-kommisjonær for justissaker Viviane Reding på sin twitter-profil. Hun kommer fra Luxembourg, og er både visepresident for EU-kommisjonen og kommisjonær med justis- og menneskerettighetssaker.

Har allerede sak mot britiske terrorlover

Jagland sier til NRK at det kan hende at argumentene om at dette gjøres i tråd med terrorlover kan være i strid med internasjonale avtaler som alle europeiske land har blitt enige om.

– Storbritannia har en terrorlovgivning som går veldig langt. De hevder nå at disse handlingene er i tråd med lovene, men jeg vil likevel ha svar på om dette er i tråd med Europakonvensjonens forpliktelser, sier Jagland.

Jagland forteller at det allerede foreligger en sak mot Storbritannia når det gjelder terrorlovene i landet.

– Brevet som jeg har sendt må Storbritannia svare på, og da kan det danne grunnlag for en diskusjon i Europarådet, sier generalsekretæren i Europarådet.

SISTE NYTT

Siste nytt