Spørsmålet om den neste generalsekretæren var oppe i ministerkomiteen i Europarådet 19.– 21. februar, opplyser Jagland til NTB.
Ministerkomiteen er organet som nominerer kandidater, og den innstilte med 40 av totalt 47 stemmer på Thorbjørn Jagland som kandidat til generalsekretærstillingen for en ny periode.
Jagland, som for tiden er svært opptatt av utviklingen i Ukraina, ønsker ikke selv å kommentere sin egen situasjon. Han møtte mandag EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton i Brussel for å drøfte situasjonen i Ukraina. Hans kandidatur var ikke noe tema på dette møtet.
– EU har ingen stemme i den saken, sier Jagland.
Fortsatt valgkamp
Det er trist for Europarådet hvis Jens Stoltenbergs NATO-jobb fører til at Thorbjørn Jagland ikke blir gjenvalgt som Europarådets leder, mener Ingjerd Schou (H). Hun leder Norges delegasjon av stortingsrepresentanter til Europarådet og varsler en fortsatt intensiv valgkamp for å få Jagland gjenvalgt.
Schou mener det vil være helt håpløst og usaklig hvis noen begynner å kjøre et løp med å sette de to nordmennene opp mot hverandre.
– Jeg håper det er hensynet til Europarådet man vektlegger, og at det er den kompetansen Jagland har, som teller, sier hun til NTB.
Utenriksminister Børge Brende (H) slår også fast at regjeringen støtter Jaglands kandidatur.
– Vi jobber aktivt for hans gjenvalg, sier Brende til NTB.
Uforutsigbart
Siden 1964 har ingen generalsekretær sittet lenger enn fem år. Men Schou fremholder at Jagland har gjort et imponerende arbeid med å omstille, målrette og effektivisere Europarådet siden han fikk lederjobben i 2009.
Jagland har blant annet tatt grep for å få ned ventetiden i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg som behandler klager fra folk i Europarådets medlemsland.
At det er Europarådets parlamentarikerforsamling som velger ny generalsekretær, skal gjøre valget uforutsigbart, fordi medlemslandenes regjeringer mister kontrollen. Valget skjer 25. juni.
Tysk joker?
Jaglands eneste motstander i kampen om toppjobben er den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Det kan bli et problem for Jagland, mener professor Frank Aarebrot.
– Hvis Tyskland bak kulissene driver en intens kampanje for henne, så er det vanskelig for Norge å stå veldig hardt på for Jagland. Man skylder Tyskland en tjeneste, for å si det rett ut, sa han til NTB i helgen. Aarebrot viser til at Tyskland støttet Stoltenbergs NATO-kandidatur.
NUPI-direktør Ulf Sverdrup mener man skal være forsiktig med å overdrive nasjonalitet som eneste viktige faktor for valget.
– Jeg vil tippe at Jagland blir mer vurdert på sine meritter og resultater i første periode enn sin nasjonalitet, sier han til NTB.
Nyter respekt
Schou forklarer at Europarådet har en spesielt viktig rolle i dagens mest aktuelle krise fordi både Ukraina og Russland er med.
– Thorbjørn Jagland har tillit både i Ukraina og Russland. Han nyter stor respekt hos russerne når han tar opp de vanskeligste tingene, og det er viktig nå, fremholder stortingspolitikeren.
–Spørsmålet er om Putin og Cameron tar telefonen når Europarådet ringer, sier hun.
– Les også: Jagland møter stats- og utenriksminister onsdag