Hopp til innhold

Jagerfly skutt ned i Benghazi

Jagerflyet som ble skutt ned i Benghazi lørdag morgen tilhørte opprørerne i byen. De hevder det var Gaddafis styrker som skøt ned flyet.

Video Libysk jagerfly skutt ned i Benghazi

Et av Gaddafis jagerfly ble skutt ned etter å ha flydd over FNs flyforbudsone.

Ifølge Sky News er et militærfly skutt ned i Benghazi. Flyet tilhørte den libyske regjeringa, og krasja etter å ha flydd over FNs flyforbudssone.

Røyk etter at et jagerfly styrtet i Benghazi

Et jagerfly ble skutt ned etter å ha flydd over FNs flyforbudsone lørdag.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Flyet skal være et russiskbygd MiG-23, en type fly som brukes av det libyske luftforsvaret, ifølge det internasjonale instituttet for strategiske studier i London.

Det ble først sagt at flyet tilhørte Gaddafis styrker. Dette er nå tilbakevist.

Ifølge nyhetsbyrået AFP innrømmer de libyske opprørerne at militærflyet som krasja tilhører dem. De hevder flyet ble skutt ned av Gaddafis styrker.

Flyeksplosjonen kunne høres i sentrum av Benghazi, og flere av byens innbyggere så flyet styrte i et boligområde lørdag morgen. Piloten kasta seg ut av flyet sekunder før det tok fyr.

– Vi så at flyet gikk rundt, deretter så vi at flyet krasja i flammer, forteller Sky News reporter Emma Hurd, som er i Benghazi,

Kraftige eksplosjoner

Benghazi ble også ramma av flere eksplosjoner natt til lørdag. Ifølge beboerne i Benghazi starta eksplosjonene rundt klokka to natt til lørdag og fortsatte utover morgentimene.

Faraj Ali, som bor i Benghazi, forteller at det var bakkeild, men at de også har sett jagerfly over byen. Ifølge Reuters korrespondent i byen var eksplosjonene så kraftige at bygningene ristet.

Journalister som jobber for nyhetsbyrået AFP forteller lørdag morgen at det er gjennomført minst to luftangrep i Benghazi, som i tillegg skal ha blitt utsatt for flere bombeangrep i løpet av morgenen.

Gaddafis styrker inn i Benghazi

Lørdag morgen melder den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera at Gaddafis styrker har gått inn i forstedene vest i Benghazi.

Det rapporteres at regjeringsstyrkene blant annet har bomba de sørlige delene av Benghazi.

Gaddafis regjering nekter imidlertid for at de har trossa flyforbudet, og sier at det ikke pågår noe angrep mot Benghazi. En talsmann for myndighetene hevder ifølge Reuters at opprørerne står bak angrepene.

Banghazi ligger øst i Libya, og er landets nest største by. Det er her de libyske opprørernes nasjonalråd har sitt hovedsete.

Les alt om situasjonen i Libya.

Opprørere i Benghazi

Opprørsstyrkene i Benghazi stoler ikke på at Gaddafi vil overholde våpenhvilen, og har derfor bedt sine soldater om å øke beredskapen i byen.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Trosser FN-kravene

Myndighetene i Libya erklærte våpenhvile fredag, etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon om Libya som åpna for bruk av alle nødvendige midler for å beskytte sivile og sivilbefolka områder mot vold.

Resolusjonen innebører også en flyforbudssone over landet, noe som lenge har vært etterspurt av opposisjonen i landet.

Libyas utenriksminister Musa Kusa gikk med på å stanse alle militære operasjoner umiddelbart for å beskytte sivilbefolkningen, og sa at myndighetene i landet er forplikta til å akseptere sikkerhetsrådets resolusjoner.

Kort tid etter kom det likevel meldinger om at regimets styrker hadde bomba flere byer i Libya. USA anklager Muammar al-Gaddafi for å trosse de internasjonale kravene om en umiddelbar våpenhvile.

– Opprørerne bryter også våpenhvilen

Viseutenriksminister i Libya, Khaled Kaim, sa i natt at også opprørsstyrkene har brutt våpenhvilen.

– Væpna grupper åpna for kort tid siden ild i al-Magrun, sa han, og understreket at myndighetene ikke vil svare på angrepet fordi de ikke vil bryte våpenhvilen.

Vestlige ledere tviler imidlertid på at Gaddafi virkelig ønsker våpenhvile.

Griper inn i løpet av få timer

Det er fremdeles usikkert når og hvordan et eventuelt internasjonalt militært angrep mot Libya vil skje.

Den anspente situasjonen i Libya skal diskuteres på et toppmøte i Paris senere i dag. Her deltar blant andre statsminister Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Hillary Clinton. Det er også venta at FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil være til stede under møtet, samt representanter fra Den arabiske liga og Den afrikanske union.

Det er Frankrikes president Nicolas Sarkozy som er vert for møtet. Sammen med Storbritannia har Frankrike vært den største pådriveren for en militær intervensjon. Den franske ambassadøren i FN sier at møtet vil være en god anledning til å sende et siste signal til Gadaffi.

– Så jeg antar at i de nærmeste timene etter toppmøtet, vil vi innlede militærintervensjonen, sier ambassadør Gerard Araud, til Reuters.

Ifølge en diplomatkilde skal britiske og franske jagerfly fly over Libya før møtet.

SISTE NYTT

Siste nytt