Jagerfly har sluppet bombe ved brannområde i Sverige

For å stanse skogbrannen i Älvdalen i Sverige, slapp jagerfly en bombe ved et vanskelig område ved 12-tiden, onsdag. – Bomben traff målet, og metoden har gitt god effekt, sier brannsjef Johan Szymanski.

Svenske jagerfly var i dag på vingene for bombe et skytefelt i Dalarna som er rammet av skogbrann. Se videoen fra det svenske forsvaret.

Se forsvaret i Sverige sin egen film av bombingen over det vanskelige brannområdet i Älvdalen i Sverige onsdag. Foto/video: Försvarsmakten

Brannmannskaper har helt fra starten av hatt problemer med å slukke skogsbrannen som oppstod for syv dager siden. Gnister og vind førte til at brannen spredte seg til et området ved en skytebane i nærheten av Trängslet i Älvdalen i Dalarna.

Dette er et vanskelig området også fordi det finnes grovkalibret og udetonert ammunisjon på stedet, som man har fryktet kunne eksplodere. Til nå er det bruk vannslukning fra luft og på bakken.

– Det ble i dag sluppet en bombe i nærheten av skytefeltet, for å skape en trykkbølge som skal bidra til å stanse brannen i området, sier brannsjefen Johan Szymanski på en pressekonferanse onsdag.

Nedslagsfeltet på skytefeltet der bomben ble sluppet

Det svenske forsvaret viser nedslagsstedet for bomben under inspeksjon.

Foto: Mats Nyström / Försvarsmakten

Traff målet

Forsvaret i Sverige brukte to jagerfly av typen Jas 39, med hver sin GBU-49 presisjonsbombe. Flyene tok seg inn i det aktuelle brannområdet. Der en av flyene slapp bomben fra 3000 meters høyde som ga en fallhastighet rundt 550 kilometer i timen.

– Bomben traff målet, og gjennomføringen gikk bra sier Anders Persson, fra Forsvaret og representant for flyvåpenet i Sverige.

Oversikt over nedslagstedet etter bombingen

Oversikt over området der bomben ble sluppet

Foto: Mats Nyström / Försvarsmakten

Brannsjefen fortalte på pressekonferansen at de ville se om denne bomben kunne gi sjokkeffekt som et motgrep mot brannen. Til å skape en trykkbølge som sørger for at leire veller opp av bakken og dekker over brannen.

– Uten at vi har fått gjort en dyptgående analyse av dette, så ser det ut til at bomben har hatt god effekt på brannen, sier brannsjef Szymanski, til Aftonbladet.

Man kan ikke se en økende intensitet av brannen etter at bomben ble sluppet. Brannsjefen beskriver bombingen som et bra verktøy som de kan plukket frem som middel mot å slukke brann, men de vil også vurdere å legge ut snø i området.

Vanskelig arbeidsforhold

Det er tretti varmegrader og svært vanskelige arbeidsforhold for brannmannskap ved Trängslet i Älvdalen.

– Vi vil ikke ha fler branner i Sverige nå og det er ildforbud i hele Sverige, opplyste Johan Szymanski på pressekonferansen.

Bomben av typen GBU-49 ble klargjort på Blekinge flysbase i Ronneby i Sverige

Bomben av typen GBU-49 ble klargjort på Blekinge flybase i Ronneby i Sverige.

Foto: Jerry Lindbergh / Försvarsmakten

Les også: Avbryter ferien for å hjelpe med Sverige-skogbrannene

Les også: Kjempar mot brannane i Sverige: – Ser ut som eit månelandskap

Laster kart, vennligst vent...

Kartet viser hvordan den store brannen har spredt seg inne i området som er satt av som militært skytefelt (kartdata: EUs Copernicus EMS-organ og Lantmäteriet).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt