NRK Meny
Normal

Jack Lew overtar som finansminister i USA

President Barack Obamas tidligere stabssjef Jack Lew blir ny finansminister i USA.

Jack Lew

Jack Lew

Foto: MANDEL NGAN / Afp

71 av representantene i Senatet stemte onsdag for Obamas valg av finansminister, mens 21 stemte imot.

Den 57 år gamle demokraten fra New York har det siste året vært stabssjef for Obama, og han har tidligere ledet budsjettkontoret i Det hvite hus i to omganger, først under president Bill Clinton og senere under Obama.

Lew er utdannet jurist og engasjerte seg alt på midten av 1970-tallet i det demokratiske partiet.

Han overtar posten som finansminister etter Timothy Geithner.

Nye, store kutt

Han skal nå lede en vanskelig prosess med å få republikanerne og demokratene til å bli enige om nye kutt i den amerikanske offentlige økonomien.

Republikanerne i Kongressen har lenge stukket kjepper i hjulene for Obamas økonomiske politikk, og 1. mars trer det trolig i verk store, automatiske budsjettkutt.

Budsjettkuttene er tidligere vedtatt av Kongressen, i et forsøk på å legge press på seg selv for å komme fram til enighet om et nytt budsjett.

– Han har rykte på seg for å være en mester i skattesaker og han kan jobbe med ledere fra begge partier. Det har han allerede vist i en av de vanskeligste jobbene man kan ha i Washington, sa Barack Obama etter avstemningen, skriver USA Today.

De som stemte mot Lew uttalte at de blant annet var skeptiske til hans bakgrunn fra Wall Street som leder for det store finanshuset Citigroup.

Dramatiske følger

Fristen for å komme fram til et budsjettforlik utløper fredag, og om man ikke lykkes skal det i første omgang kuttes nærmere 480 milliarder kroner i budsjettene. Dette vil blant annet føre til at titusener av offentlig ansatte må permitteres.

Offentlige kontorer må stenge, lærere mister arbeidet, barnehageplasser blir nedlagt og vaksinasjonsprogrammer kommer til å stoppe opp, advarer Det hvite hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt