Hopp til innhold

Ivanka Trump får kontor i Det hvite hus

USAs president Donald Trumps datter, Ivanka Trump, får eget kontor i Det hvite hus og tilgang til gradert informasjon.

US President Donald Trump meets with German Chancellor Angela Merkel

TIL BORDS: Ivanka Trump var til stede under Angela Merkels besøk i USA nylig, og fikk også sitte ved siden av den tyske forbundskansleren på toppmøtet med president Donald Trump.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Abe og Trump

UFORMELT MØTE: Ivanka Trump var til stede da Donald Trump og Japans statsminister Shinzo Abe møttes i Trump Tower etter valget i fjor høst.

Foto: Ho / AFP

Trumps eldste datter Ivanka Trump har stått ved sin fars side både gjennom valgkampen og etter at han ble innsatt som USAs nye president. Nå har hun også fått sitt eget kontor i Det hvite hus, selv om hun ikke offisielt er offentlig ansatt.

Tilgang til gradert informasjon

Ivanka Trumps advokat sier mandag at presidentens datter ikke får noen offisiell tittel, men hun vil ha tilgang til statlige kommunikasjonsverktøy og gradert informasjon.

– Vårt syn er at hun frivillig samtykker til reglene som ville ha gjeldt dersom hun var ansatt, selv om hun ikke er det, sier advokat Jamie Gorelick til Politico.

Hennes ektemann, Jared Kushner, er også på plass i Det hvite hus hvor han jobber som sin svigerfars nærmeste rådgiver.

Ingen av de to har politisk erfaring. Kushner er eiendomsmagnat, mens Trump har et eget klesmerke som bærer hennes navn.

Personer i kretsen rundt Trump, sier presidentdatteren ikke ser noe spesielt i at hun nå skal jobbe for faren.

– Det er sånn hun har jobbet i årevis. Hun har jobbet tett med sin far i Trump-konsernet og som partner på tv-programmet «The Apprentice», sier kilden til Politico.

– Jeg vil fortsette med å tilby min far råd og veiledning som jeg har gjort gjennom hele mitt liv, sier Trump selv i en uttalelse.

Kritisert for rolleblanding

Canadian Prime Minister Trudeau participates in roundtable discussion with U.S. President Trump and women buisness leadersat the White House in Washington

PÅ PLASS: Også da Canadas statsminister Justin Trudeau besøkte Det hvite hus var presidentdatteren til stede.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Trump-datterens stadige opptredener sammen med statsledere på USA-besøk, har vært omstridt.

Allerede i november i fjor dukket Ivanka Trump opp under et uformelt møte mellom Japans statsminister Shinzo Abe og president Trump.

Siden da har Ivanka Trump deltatt i møter med blant andre Canadas statsminister Justin Trudeau og senest før helgen sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

35-åringen har hatt en sentral rolle i farens forretningsimperium, og kritikerne frykter at dette kan skape en interessekonflikt hvor Trump-familiens forretninger påvirker politikken og vice versa.

Donald Trump lovet etter valget at han ville tre ut av forretningsvirksomheten og overlate driften til barna.

Kritikken om rolleblanding ble ikke mindre etter at han offentlig kritiserte butikkjeden Nordstrom for å fjerne datterens produkter fra hyllene. Hans rådgiver Kellyanne Conway gikk den gang ut på direktesendt tv og oppfordret amerikanere til å kjøpe produktene.

Ivanka Trump trakk seg fra toppledelsen i motemerket før farens innsettelse i januar.

Ifølge advokat Gorelick skal Trump overføre alle sine økonomiske interesser til en stiftelse som skal styres av hennes svoger Josh Kushner og svigerinne Nicole Meyer.

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.