Hopp til innhold

Italiensk tenåring kan bli katolsk helgen

En italiensk tenåring som døde i 2006 kan bli den første som får katolsk helgenstatus i sin generasjon.

Pope Francis holds weekly general audience at the Vatican

INTERNETTOPTIMIST: Den katolske paven har tidligere kalt internett en gave fra Gud. Nå har han saliggjort en tenåring som brukte internett til å spre sin katolske tro.

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Carlo Acutis døde av kreft 15 år gammel.

14 år senere kan han nå bli den første av den såkalte milleniumgenerasjonen som får helgenstatus av den katolske kirke, skriver New York Times.

Milleniumgenerasjonen er de som er født mellom 1981 og 1996. Acutis ble født i 1991.

For å oppnå helgenstatus i den katolske kirken må det skje to mirakler som knyttes til personen som skal bli helgen.

To mirakler må til

Vatikanet bestemte at et mirakel kunne knyttes til tenåringen tidligere i år. Ifølge Catholic News Agency skal en ung gutt ha blitt helbredet fra en sykdom etter å ha bedt til Acutis.

På lørdag ble Acutis saliggjort av paven, men det må skje enda et mirakel før Acutis kan bli helgen, skriver New York Times.

I katolske sirkler kalles Acutis for internettets skytshelgen. Fra tidlig alder lærte han seg programmering og grafisk design.

Han brukte internett for å dele sin katolske tro, sier hans mor, Antonia Acutis, til den amerikanske avisen.

Blant annet laget han en nettside hvor han kategoriserte miraklene som katolikker mener har skjedd gjennom historien.

Ifølge BBC er Acutis den yngste personen i moderne tid som har blitt saliggjort. Kun 120 av om lag 10.000 helgener døde som barn eller tenåringer, ifølge New York Times.

Internettets skytshelgen

Pave Frans tvitret mandag at Acutis' saliggjørelse indikerer til unge at man finner ekte lykke ved å sette Gud i førersetet.

Laster Twitter-innhold

Den nåværende paven er en internettoptimist, ifølge Washington Post. Blant annet har han kalt internettet «en gave fra Gud.»

I koronapandemien gjorde paven påskemessen digital, og brøt dermed med en flere hundre år gammel tradisjon.

BBC skriver at det er fem trinn som må gjennomføres før en person blir en helgen. Det kan normalt sett ikke skje før minst fem år etter en person er død, og flere mirakler må knyttes til personen som kan få helgenstatus.

Acutis har gjennomgått fire av fem trinn, og er nå saliggjort. Det siste steget, kanonisering, er steget der personen blir gjort til helgen. Vanligvis må et til mirakel knyttes til personen før den kan bli kanonisert.

SISTE NYTT

Siste nytt