Hopp til innhold

Italiensk kystvakt har gått om bord på «mysterieskip» etter nødmelding

Et nødsignal om bevæpnede menn og flere hundre flyktninger om bord et lasteskip utenfor Korfu har satt både den italienske og greske kystvakten i sving, men så langt er det uklart hva som egentlig skjer om bord på skipet «Blue Sky M».

Nødrop fra lasteskip ved Korfu

Lasteskipet Blue Sky M skal befinne seg i området nordvest for Korfu. Tidligere i dag endret det retning, men nåværende posisjon er ikke offentlig kjent.

Foto: Marine Traffic / Faksimile

Den italienske kystvakta har kommet seg om bord i frakteskipet sent tirsdag og skal vurdere hvorvidt det moldovsk-registrerte skipet «Blue Sky M» kan seile trygt videre på egen hånd.

Nødmeldingen hevdet at det skal være mellom 400 og 600 flyktninger om bord i lasteskipet, som ba om hjelp i gresk farvann, melder nyhetsbyrået Ap.

Helikopter så ingen flyktninger

Det greske sjøfartsdepartementet bekreftet tidligere på dagen at at nødsignalet er mottatt, og det skal være en av passasjerene som varslet myndighetene.

Den greske fregatten Navarino, som er i området, og et marinehelikopter dro til stedet der skipet befinner seg.

Men den greske kystvakta lot skipet seile videre ut i internasjonalt farvann etter at kapteinen varslet at de ikke trengte hjelp. De skal ikke ha sett noen tegn til bevæpnede menn eller flyktninger.

– Han sa at det ikke var noe problem og at de ville fortsette sin kurs mot Italia, sier en tjenestemann i det greske skipsfartsdepartementet.

Sprikende meldinger

Skipet skal ifølge Marine Traffic ha vært i Tyrkia med kurs mot Kroatia. Det har kommet flere sprikende meldinger om skipet, og det ble først meldt at det var på vei mot Kroatia før det tok en skarp sving mot Italia.

Skipet seiler under moldovsk flagg og skal være ved den lille øya Othonoi, nordvest for Korfu. Det har ikke vært mulig å spore skipet etter rundt klokken 12 norsk tid.

Tre kystvaktoffiserer tok seg om bord i skipet fra et helikopter tirsdag kveld. De skal vurderer hvorvidt det moldovsk-registrerte skipet Blue Sky M kan seile trygt videre på egen hånd.

Nødmeldingen fra skipet kom to dager etter at en gresk passasjerferje med mer enn 400 personer om bord tok fyr i samme området. Det er dette skipet fregatten var i området for å hjelpe. Den italienske og greske kystvakten har tatt del i en massiv redningsoperasjon. Minst ti personer er døde og mer enn 400 er reddet. Det letes fortsatt etter passasjerer.

Saken oppdateres.

Nytt skip med nødmelding

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.