Hopp til innhold

Italiensk fenomen på norsk

Camorraen i Sør-Italia er kanskje mindre kjent enn den sicilianske mafiaen, men har en enda mer blodig historie.

Forfatter av boken Gomorra, Roberto Saviano.
Foto: SALVATORE LAPORTA / AP

I Italia har en bok om denne forbryterorganisasjonen solgt over en million eksemplarer. Nå er den oversatt til norsk.

En ekstrem vilje til vold

Boka beskriver en virksomhet som gjennomsyrer lokalsamfunnet, som fungerer innenfor den globale verdensøkonomien og som holdes oppe av brutal vold.

"Gomorra", som boken heter på norsk, beskriver en verden av ekstrem vold og en verden med en ekstrem vilje til vold, forteller oversetter og litteraturviter Jon Rognlien, som var gjest i Søndagsavia på NRK P2.

Hør: Jon Rognlien i Søndagsavisa

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Søppel i Napoli

Camorraen har ansvaret for søppelinnsamlingen i Napoli.

Foto: MARIO LAPORTA / AFP

Boken har blitt et litterært fenomen i Italia, dette til tross for at det ikke er en roman, men en journalistisk dokumentar. Forfatteren selv, Roberto Saviano, er en ung sint journalist som har vokst opp i området der Camorraen regjerer, og han har følt mafiaens herjinger på kroppen.

Skjærer av kroppsdeler

Rognlien forteller om en ekstrem vilje til å terrorisere sine fiender, man trenger nemlig ikke drepe så mange, man må bare drepe noen på en slik måte at andre forstår at her må man underkaste seg.

Saviano skriver at Cammoraen bruker kroppene som et kart som de skriver inn meldinger på. De kan tegne på kroppene ved for eksempel å skjære av et øre hvis folk har lyttet, stikke ut øynene hvis de har sett noe, eller tegne et kryss over munnen.

Og så lar de likene ligge på gaten til alles påsyn, da har de gitt en beskjed til andre som eventuelt måtte tenke på å gjøre det samme.

- Litt som en torpedo, hvis man knuser knærne på en, fører det til at de andre er mer villige til å betale, forklarer Rognlien.

Inspirert av filmer

Camorraen er også en del av den globale verdensøkonomien, der det handles varer spesielt med de tidligere kommunistiske landene i Øst-Europa.

Sopranos

Familien Sopranos er en innspirasjonskilde for enkelte i Camorraen.

Foto: HBO

Filmer som Gudfaren, Scarface og Sopranos fungerer ofte som inspirasjonskilder for mafia medlemmer og fiksjonsverden er ofte virkeligere enn virkeligheten.

- Spesielt er det yngre mafia-wannabes som aper etter disse filmene, forteller Rognlien. De holder for eksempel pistolene på skrå, med det resultat at de ikke treffer skikkelig og det blir masse rot.

Mafiabossene bygger seg også villaer som ligner på de som er på film og de siterer gjerne filmer for å tøffe seg. Boka gjør et stort nummer ut av dette og latterliggjør mafiakulturen.

Forfatteren har i dag politibeskyttelse og lever i skjul.

SISTE NYTT

Siste nytt