Italias statsminister ligger tynt an

Matteo Renzi satser alt for å gi regjeringen mer makt - Nå kan han bli felt av sitt eget folk.

Matteo Renzi i parlamentet

Matteo Renzi gir seg som statsminister hvis folket stemmer nei til grunnlovsendringer.

Foto: Stefano Rellandini / Reuters

Et nei til grunnlovsendringer, er et nei til Matteo Renzi. Det har den sittende statsministeren gjort helt klart for det italienske folk. Italia skal stemme ja eller nei til endringene 4. desember. Nye tall viser at Renzi ligger an til å måtte finne seg en ny jobb på nyåret.

– Jeg er ikke interessert i å ta del i en utdatert politisk prosedyre. Enten forandrer vi det, eller så kommer jeg ikke til å være delaktig lenger. Det sa Matteo Renzi til radiostasjonen RTL.

Avisene Corriere della Sera, La Repubblica og La Stampa la fram forskjellige meningsmålinger, men fellesnevneren er at det i alle går mot at de foreslåtte grunnlovsendringene vil bli nedstemt, og at nei-siden leder mellom 10 og 7 prosentpoeng på ja-siden.

Grunnlovsendringer

I dagens Italia har underhuset og overhuset like mye makt. Det har ført til at de ofte ikke blir enige, og at vedtak er vanskelig å gjennomføre. Renzi vil nå omforme overhuset slik at de har mindre makt enn underhuset. Da kan underhuset lettere få gjennomført politikken de blir enige om.

Denne endringen vil føre til at regionen får mindre makt, og de sentrale myndighetene vil bli sterkere. Den kanskje største hensikten er å gi mer stabilitet til italienske regjeringer og gi dem mer spillerom når de er i maktposisjon.

Ja-siden, med Renzi i spissen, sier at lovendringene vil forenkle stemmegivningen og gi makten mer stabilitet. Nei-siden hevder at endringene vil gjøre ting mer kompliserte for parlamentet, og gjøre systemet mindre demokratisk.

Dersom disse endringene blir vedtatt, vil det kunne ramme partier som Beppe Grillos internettbaserte parti, «Fem stjerner-bevegelsen.» De tok Italia med storm da de gjorde et kometvalg i 2013, og ble valgt inn i parlamentet.

Mulig maktvakuum

Italia har allerede gjort markante endringer i valgsystemet sitt. Skulle folket stemme nei, så vil de ha to forskjellige valgprosesser for overhuset og underhuset.

Derfor vil det trolig ikke bli en politiker som overtar som midlertidig statsminister, men en fagmann. De skal prøve å gjøre det mindre komplisert for folket og avgi sin stemme. Det skriver Reuters.

Neste parlamentsvalg var ikke ventet før 2018, men hvis Renzi går av vil det trolig skje allerede neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt