Italia: To populister krever å lede landet

I Italia pågår fortsatt opptelling av stemmene etter gårsdagens valg. Lederne for to populistpartier som står langt fra hverandre politisk, krever begge å få danne regjering.

matteo Salvini

– Vi har rett og plikt til å styre landet. Det sier lederen for ytre høyre partiet Lega, Matteo Salvini. Hans parti ble størst av partiene på høyresiden.

Foto: Piero Cruciatti / AFP

Ytre høyre-lederen Matteo Salvini sier han har rett og plikt til å danne ny regjering i Italia etter at partiet hans ble det største på høyrefløyen.

Salvini er leder for Lega, et ytre høyreparti som har markert kraftig motstand både mot innvandring og EU.

matteo salvini

Matteo Salvini i det han avlegger stemmen sin i valget søndag. Salvini mener han har rett og plikt til å lede Italia.

Foto: Piero Cruciatti / AFP

– Vi har rett til å styre, og det er vår plikt.

Det sa Salvini på en pressekonferanse mandag.

Populistpartiet som ligger mer i sentrum-venstre politisk sett, har en helt annen oppfatning. Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio, sier at det gode valgresultatet betyr at partiet hans bør styre Italia.

Han sier også at han er villig til å diskutere med «alle politiske aktører» for å kunne danne en regjering med parlamentarisk flertall.

Renzi trekker seg etter valgnederlag

Tidligere statsminister, og leder for det demokratiske partiet (PD), Matteo Renzi, trakk seg som partileder mandag kveld. Partiet som fikk over 40 prosent av stemmene i valget til EU-parlamentet i 2014, ser ut til å få rundt 19 prosent av stemmene i valget på ny nasjonalforsamling.

 Matteo Renzi

Tidligere statsminister og leder av Det demokratiske partiet, Matteo Renzi, sier at han frykter en koalisjon mellom Femstjernersbevegelsen og et av partiene på ytre høyre fløy. Renzi gjorde et skuffende valg.

Foto: Ciro De Luca / Reuters

Renzi sa på en pressekonferanse mandag kveld at det demokratiske partiet vil gå i opposisjon etter valget.

Før valget gikk Renzi ut og sa at han frykter at Femstjernersbevegelsen vil gå inn i en koalisjon med det ytre høyre partiet Lega.

Uten PD som største parti risikerer man en ekstremistisk regjering, sa Renzi til avisen Repubblica før valget.

«Vi er vinnerne»

Partiet med forkortelsen M5S ser ut til å ende på førsteplass med rundt 32 prosent av stemmene.

– Det er en flott dag tross regnværet. Ubeskrivelig.

Det sa Di Maio (31) til journalister mandag morgen.

Luigi Di maio

Lederen av Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, sier at de bør styre landet. Partiet fikk flest stemmer i valget søndag.

Foto: Andrew Medichini / AP

På en pressekonferanse senere på dagen sa den unge partilederen at han føler et ansvar for å danne regjering.

– Valget var en triumf for Femstjernersbevegelsen. Vi er vinnerne, sa Di Maio.

Uttalelsen kom etter at lederen for det høyreorienterte partiet Lega, Matteo Salvini, hadde erklært seier og ønske om å danne regjering.

Brakvalg av høyresiden

Opptellingen av stemmene pågikk fortsatt mandag, men resultatene så langt viser at Lega har fått nesten 18 prosent av stemmene, noe som gjør det størst av de fire partiene i høyrekoalisjonen.

For fem år siden fikk partiet kun 4 prosent.

silvio berlusconi

Det var ventet at partiet til Silvio Berlusconi ville bli størst av partiene på høyresiden. Men Forza Italia ble slått av Matteo Salvinis parti Lega.

Foto: Miguel Medina / AFP

På forhånd var det ventet at mer moderate Forza Italia, som ledes av eksstatsminister Silvio Berlusconi, ville bli størst på høyresiden.

Forza Italia ligger an til å få knapt 14 prosent av stemmene.

Til sammen har høyrekoalisjonen 37,5 prosent av stemmene, men det er ikke nok til å danne en regjering med parlamentarisk flertall.

M5S størst parti

Ifølge en meningsmåling fra YouTrend ligger M5S an til å få 231 plasser i underhuset og 115 overhuset.

Det betyr at partiet vil kunne danne en flertallsregjering sammen med enten Lega, Silvio Berlusconis parti Forza Italia eller sentrum-venstrepartiet Det demokratiske partiet (PD), som har hatt regjeringsmakten de siste årene.

M5S ble startet som en protestbevegelse av komikeren Beppe Grillo og vokste seg sterkt under finanskrisen.

Partiet har tidligere sagt nei til ethvert samarbeid med andre partier.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt