Den første populistregjeringen i Vest-Europa tatt i ed

Italias nye regjering ble fredag ettermiddag tatt i ed av president Sergio Mattarella. Regjeringen består av det ytterliggående høyrepartiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen.

Giuseppe Conte President Sergio Mattarella

President Sergio Mattarella tar Giuseppe Conte i ed som Italias nye statsminister.

Foto: Tony Gentile / Reuters

18 statsråder ble tatt i ed i presidentpalasset Quirinale i Roma fredag ettermiddag.

Den nye regjeringen består av en blanding av populistiske politikere som har markert seg som motstandere av den politiske eliten, flere politikere fra ytre høyre, samt noen med bred erfaring fra tidligere regjeringer.

salvini og Di maio

Begge partilederne ville bli statsminister. Matteo Salvini i Ligaen blir innenriksminister. Luigi Di Maio fra Femstjernersbevegelsen blir superstatsråd som minister for næringspolitikk og handel.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

I den mannsdominerte regjeringen er det fem kvinner.

Etter seremonien fredag ettermiddag blir det en formell overlevering av makten i Italia.

I neste uke skal det gjennomføres et tillitsvotum i parlamentet, men fordi de to regjeringspartiene har flertall blir det kun en formalitet.

Begge ville bli statsminister

Luigi Di Maio er leder for Femstjernersbevegelsen og Matteo Salvini leder partiet Ligaen fra ytre høyre.

Begge ønsket å bli statsminister, men de ble ikke enige om hvem av dem.

conte og mattarella

Presidenten og statsministeren etter at Giuseppe Conte (til høyre) ble tatt i ed som Italias nye statsminister.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

Jusprofessoren Giuseppe Conte ble deres kompromisskandidat. Conte ble tatt i ed som statsminister fredag ettermiddag.

De to partilederne får også sentrale stillinger.

Di Maio blir en slags superminister med ansvar for næring- og handelspolitikk. Salvini blir Italias nye innenriksminister.

Kontroversiell finansminister byttet ut

De to partiene kom fram til enighet om regjeringssamarbeid torsdag.

paolo savona

Stridens kjerne. Paolo Savona var tiltenkt rollen som finansminister, men president Sergio Mattarella satte foten ned. Han får en annen post i regjeringen.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

President Sergio Mattarella ga torsdag kveld de to lederne grønt lys til å danne en koalisjonsregjering under ledelse av juristen Giuseppe Conte.

Økonomiprofessoren Giovanni Tria er utnevnt til finansminister, etter at Mattarella sa nei til Contes førstevalg, euromotstanderen Paolo Savona.

Anstrengt forhold til EU

President Sergio Mattarella fikk skryt fra flere markante politikere i EU da han satte foten ned for en populistregjering for mindre enn en uke siden.

macron

Frankrikes president Emmanuel Macron berømmet Italias president for å sette foten ned for en EU-kritisk populistregjering ved forrige runde for snart en uke siden. Denne gang godkjente Italias president populistregjeringen.

Foto: Christope Petit Tesson / AFP

Frankrikes president Emmanuel Macron mente at Mattarella utviste et stort politisk mot ved å ikke godkjenne en regjering med en EU- og eurokritiker som finansminister.

Flere nyhetsbyråer, blant andre AP, skriver om det anstrengte forholdet mellom EU og de som nå danner regjering i Italia.

Talsperson for EU-kommisjonen, Mina Andreeva, forsøker å begrense skadene etter at EU-president Jean-Claude Juncker kritiserte Italia og italienere i går.

– Italienerne må ta seg bedre av de fattige regionene i Italia. Med det mener jeg arbeide mer, mindre korrupsjon, mer seriøsitet, sa Juncker.

jean-claude juncker

Anstrengt forhold mellom EU og den nye populistregjeringen i Italia. Forholdet ble ikke akkurat bedre etter nedsettende kommentarer om italienere fra EU-kommisjonens president jean-Claude Juncker

Foto: Frederick Florin / AFP

Andreeva sier ifølge AP at Juncker er lei seg for at italienerne har tatt uttalelsene ille opp.

– President Juncker elsker Italia, sier talspersonen i EU-kommisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt