Hopp til innhold

Italia vil få opp katastrofale fødselstall - gir mer penger for flere barn

Italias helseminister foreslår å doble landets barnebonus-ordning for å motivere italienske par til å få flere barn. – Hvis vi fortsetter slik, står vi foran en apokalypse, sier hun.

Beatrice Lorenzin

Italias helseminister Beatrice Lorenzin mener at fødselstallene i landet er så alarmerende at hun vil bruke milliarder av euro på å få dem opp, selv om Italia sliter med gjeld.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

I et intervju i avisen La Repubblica søndag sier helseminister Beatrice Lorenzin at Italia har hatt en katastrofal nedgang i landets fødselsrate.

– Hvis vi fortsetter slik uten å reversere trenden, kommer det til å være færre en 350.000 fødsler om ti års tid. Det er 40 prosent mindre enn i 2010 – en apokalypse, sier Lorenzin ifølge nyhetsbyrået AFP som har omtalt intervjuet.

Blant de laveste tallene i Europa

Landet har en av de laveste fødselsratene i Europa. Kun 488.000 barn ble født i italia i 2015, færrest av alle årene siden den moderne italienske staten ble grunnlagt i 1861, skriver BBC.

Det ble født1,39 barn per fruktbare kvinne i Italia i 2014, ifølge tall fra Verdensbanken, mens EU-gjennomsnittet er 1,58.

For å snu dette ønsker nå helseministeren å doble landets babybonus-ordning og også innføre høyre utbetalinger for hvert barn man får etter sitt første for å oppfordre til større familier.

Ordningen ble innført i fjor og gir 80 euro (rundt 740 norske kroner) i måneden til familier med lav til middels inntekt for hvert barn de får. Bonusen omfatter kun barn født mellom 1. januar 2015 og 31. desember 2017 og frem til barna blir tre år gamle.

Mer for barn nummer to

Lorenzin ønsker nå å la ordningen omfatte alle barn under tre år, noe som vil inkludere de født før 2015, og forlenge sluttdatoen for ordningen med tre år, frem til 31. desember 2020.

Med den nye ordningen vil familiene få 160 euro i måneden for sitt førstefødte barn, og i tillegg vil de med lavest inntekt få 400 euro for alle barn etter det første, mens de med middels inntekt får 240 for hvert barn etter det første.

Høyinntektsfamilier er ikke med i ordningen, noe som ekskluderer rundt en tredjedel av de italienske foreldrene, skriver AFP.

– Mistet 66.000 fødsler

– I løpet av fem år har vi mistet over 66.000 fødsler per år – det tilsvarer byen Siena, sier Lorenzin.

– Hvis vi ser dette i sammenheng med det økende antallet eldre syke mennesker i Italia, får vi et bilde av et døende land.

Men forslaget til helseminister kan nok heve noen øyebryn i Brussel hvor EU-kommisjonen har lagt press på Italias statsminister Matteo Renzi for bringe underskuddet på statsbudsjettet i pakt med reglene i EU, og redusere landets gjeld, som nå tilsvarer 130 prosent av dets brutto nasjonalprodukt (BNP).

Det italienske helsedepartementet anslår at Lorenzins forslag vil øke de offentlige utgiftene med 2.2 milliarder euro de neste seks årene.

SISTE NYTT

Siste nytt