Italia vil etterforske branndramaet på «Norman Atlantic»

Italienske myndigheter sier de vil starte en formell etterforskning av brannen på ferja «Norman Atlantic». Alle passasjerer er nå evakuert, og greske myndigheter opplyste mandag ettermiddag at det er funnet fire døde om bord på ferja.

Se video fra redningsaksjonen

Redningshelikoptre har fløyet i skytteltrafikk til Norman Atlantic for å redde passasjerer og mannskap.

Dramaet i Adriaterhavet begynte da det brøt ut brann på den italiensk-eide ferjas bildekk ved femtiden søndag morgen, norsk tid.

Årsaken til brannen er fortsatt uklar, og mandag morgen varsler italienske myndigheter at de vil sette i gang en etterforskning, for å finne ut om det ligger noe kriminelt bak brannen.

Statsadvokat Giuseppe Volpe opplyser til nyhetsbyrået AFP at politiet i havnebyen Bari vil undersøke om uaktsomhet kan være grunnen til branndramaet der nesten 500 personer var involvert.

Minst sju døde

Greske myndigheter opplyser mandag ettermiddag at det er funnet minst seks døde om bord på ferja. Det er tidligere meldt at en gresk mann omkom etter å ha falt i vannet under evakueringen.

I tillegg har flere personer blitt fraktet til sykehus med lettere skader. Ifølge nyhetsbyrået Ap har tre barn og en kvinne fått behandling for hypotermi, altså nedsatt kroppstemperatur.

Det italienske nyhetsbyrået Rai melder også at en person er fraktet til sykehus i Grottaglie med hjerteproblemer.

– Alle passasjerer evakuert

Mandag ettermiddag sier Italias statsminister Matteo Renzi at alle passasjerene fra Norman Atlantic utenfor Korfu er evakuert. Kun mannskap, i alt ni personer, var da fremdeles om bord, opplyser Renzi. Like før klokken 16.00 mandag ettermiddag melder AFP at også ferjas kaptein har forlatt ferja, som sistemann.

Mandag morgen kom om lag 50 overlevende til Bari med lasteskipet «Spirit of Piraeus».

Sterk vind, dårlig sikt og høye bølger har gjort redningsaksjonen i Adriaterhavet svært vanskelig, men italienske og greske helikoptre har gått i skytteltrafikk gjennom natten for å heise opp passasjerer fra Norman Atlantic. Om lag 100 passasjerer skal ha blitt hentet i løpet av natten, ifølge den italienske kystvakten.

Avdekket flere mangler

Ferja Norman Atlantic er bare fem år gammel, men fartøyet har allerede skiftet navn fem ganger. Da selskapet Paris Mou inspiserte skipet 19. desember i år, ble det avdekket seks mangler. Dette gjaldt blant annet manglende nødlys og manglende redningsutstyr.

Ingen av dem var så alvorlige at skipet ble holdt tilbake, skriver den italienske avisen Il Sole 24 Ore.

Avisen skriver at en inspeksjon 19. juli også avdekket problemer med branndørene. Heller ikke når det gjaldt rømningsveier var alt i orden.

Det er uklart om feilen hadde sammenheng med brannen, men Telegraph skriver at greske fagforeninger anklager det italienske eierselskapet, Visemar Di Navigazone, og den greske operatøren, Anek Lines, for å ha tatt snarveier i sikkerhetsarbeidet.

– Det har kommet for en dag at det er alvorlige feil når det gjelder fartøyets sjødyktighet, noe som har fått alvorlige konsekvenser for passasjerer og ansatte. Livet til 478 mennesker ble satt i fare i brannen, heter det i uttalelsen fra fire fagforeninger som representerer ansatte på skipet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skadd passasjer i land i Bari

En skadd og medtatt eldre mann venter på å få komme i land i Bari.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

– Vi kommer til å brenne som rotter

Den brennende ferja hele tiden har holdt seg flytende. Dermed har livredde passasjerer kunnet ta seg opp til de øvre dekkene av ferja, mens brannen raste på bildekket.

Flere passasjerer har fortalt at de ble grepet av panikk etter hvert som varmen steg fra bildekket. Kona til en av kokkene på skipet sier hun ble oppringt av mannen sin på skipet, som fortalte at han ikke fikk puste:

– Jeg kan ikke puste, vi kommer til å brenne som rotter alle sammen. Gud hjelpe oss, skal mannen ha sagt på telefon, ifølge italienske nyhetsbyråer.

En annen passasjer sa følgende til den greske TV-kanalen Mega søndag, da situasjonen fortsatt var uavklart:

– Vi er ute, vi er veldig kalde, skipet er fullt av røyk, båten brenner fortsatt, gulvene koker, det har brent under lugarene siden klokken fem, båtene som kom for å redde oss har dratt, vi er alene. De kan ikke ta oss med,

Kraftig regn har bidratt til å gjøre redningsarbeidet vanskeligere, men har også gjort det lettere for redningsmannskapene å hanskes med flammene. Søndag ettermiddag kom de første meldingene om at brannen var under kontroll.

Selve brannen var mandag ettermiddag fortsatt ikke helt slukket, og har bidratt til å komplisere aksjonen. Den italienske piloten Maj Antonio sier til italiensk TV at kabinen i redningshelikopteret hans ble fylt av tykk, sort røyk da han fløy over ferja i natt.

Ferja var på vei fra den greske havnebyen Patras til den italienske byen Ancona da brannen brøt ut. Ifølge den greske marinen var 234 av passasjerene og 34 av mannskapene om bord på Norman Atlantic greske.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Stor eksplosjon i boligkompleks i Göteborg: – Man hørte bare at folk skrek

23 personer er fraktet til sykehus etter en stor eksplosjon i en boligblokk i Göteborg. Redningstjenesten utelukker at eksplosjonen har naturlige årsaker.