Italia skaper kaos på EU-toppmøte

BRUSSEL/OSLO (NRK): Italias nye populistregjering blokkerer alle vedtak på EUs toppmøte i Brussel. – Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sier en italiensk diplomat.

BELGIUM-EU-SUMMIT-POLITICS

STÅR IMOT: Den italienske statsministeren, Giuseppe Conte, til venstre i bildet, virket fornøyd da han kom til toppmøtet.

Foto: VIRGINIA MAYO / AFP

Den planlagte pressekonferansen som skulle gi en oppdatering om hva som skjer på møtet, er avlyst.

Klokken 22:50 norsk tid var det fortsatt ikke kommet noen mer bekreftet informasjon fra møtet. Lederne skal fortsatt være inne i lokalet.

De to EU-lederne Donald Tusk og Jean-Claude Juncker vil i stedet informere media etter at hele møtet er over.

Møtet skal formelt bli avsluttet i morgen klokken 13 norsk tid.

Det er klart at møtet ikke har gått slik flertallet av EU-lederne ønsket. Det ble egentlig varslet i forkant av den nye, populistiske statsministeren i Italia tidligere i dag.

Harde krav fra Italia

Giuseppe Conte fyrte av en politisk torpedo da han ankom til toppmøtet ved EUs hovedkvarter i Brussel torsdag ettermiddag.

På vei inn til møtet gjorde han det klinkende klart at Italia ikke ville godta noen vedtak uten betydelige innrømmelser fra de øvrige stats- og regjeringssjefene.

Det er flere regjeringssjefer som sier dette EU-toppmøtet er en test på samspillet på felles Europeisk nivå.

Italia krever en tekst hvor de andre medlemslandene er villig til å ta solidarisk ansvar for fordeling av migranter og flyktninger som er og kommer til EU-landene.

Alle vedtak krever full konsensus på slike møter. Ethvert enkeltland kan derfor blokkere enighet.

– Ingenting avgjort før alt er avgjort

Etter fem timer med diskusjoner var stats- og regjeringssjefene fortsatt ikke kommet noen vei.

– Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sa en italiensk diplomat som kom ned på pressesenteret for å brife journalister anonymt om samtalene.

Talspersonen for Det europeiske råd, Preben Aamann bekrefter til AFP at det er ett medlemsland som har stanset hele prosessen.

– Ett medlem ville ikke godta konklusjonen, så da er det ikke fattet noen konklusjon på dette tidspunktet, forklarer Aamann.

Høy temperatur

Den italienske blokaden skal ha ført til gnisninger inne i møtelokalene.

– Det var en veldig aggressiv debatt. Alle gikk på italienerne, men det ble ingen enighet, sier en kilde til AFP.

Conte snakket også én til én med andre ledere for å prøve å komme videre, blant dem Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel.

merkel

TØFFE TAK: Mye står på spill for Angela Merkel under møtet. Her snakker hun med Donald Tusk og den spanske statsministeren Pedro Sanchez i dag.

Foto: Ludovic Marin / AFP

Det er EUs første toppmøte etter at populistpartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen overtok regjeringsmakten i Italia.

De er fast bestemt på å markere seg i Brussel.

Kravet er at andre EU-land må gjøre langt mer for å hjelpe til med håndteringen av de mange asylsøkerne som settes i havn i Italia.

SISTE NYTT

Siste nytt