Hopp til innhold

Italia sender båtflyktningene videre til andre land

– De mange asylsøkerne er en altfor stor byrde for Italia. Mange av dem som kommer til landet blir aldri registrert. Dermed kan de reise videre til andre europeiske land og søke opphold der, sier seniorrådgiver i Røde Kors.

Teltleir i Paris

Under en metro-bro i Paris står rundt 80 telt. Der bor det flyktninger, mange av dem fra Eritrea og Sudan. Flere har kommet sjøveien over Middelhavet til Europa.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Det er lenge siden det italienske mottakssystemet ble sprengt. Strømmen av flyktninger over Middelhavet økte fra 60.000 i 2013 til over 200.000 i fjor. Det store, store flertallet kom til Italia.

Over 100.000 uregistrerte i fjor

Seniorrådgiver Karin Afeef i Norges Røde Kors

Seniorrådgiver Karin Afeef i Norges Røde Kors.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

Ifølge EU egne oversikter kom det 170.100 migranter og flyktninger til Italia i fjor. Samtidig registrerte landet bare 64.000 asylsøkere. Hvor de resterende 106.100 oppholder seg, vet man ikke.

– Italienerne har hatt som taktikk at de unnlater å registrere alle. Dermed kan heller ikke land som Norge sende asylsøkere tilbake til Italia når de kommer hit for å søke opphold, sier seniorrådgiver Karin Afeef i Norges Røde Kors.

Italia har tidligere truet med å skrote Dublinavtalen på grunn av den enorme flyktningstrømmen og Høykommissæren for flyktninger har lenge bedt andre EU-land ta et større ansvar.

Flyktninger plukket opp av den italienske marinen

Flyktninger plukket opp av den italienske marinen. Sist helg ble flere enn 5.800 reddet på havet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Naboprotester

Bare i løpet av fjoråret kom rundt 100.000 uregistrerte flyktninger fra Italia over grensen til Frankrike, skriver den franske avisen Le Figaro. Avisen siterer en rapport som sier at det franske grensepolitiet bare greier å stanse rundt 40 prosent av dem som kommer.

Seniorrådgiveren i Røde Kors mener Dublinavtalen, som går ut på at asylsøkere kan sendes tilbake til det landet der de først ble registrert, er et system som ikke fungerer.

– Så får vi et spill mellom flere land. Og de fleste som kommer ønsker seg ikke til Sør-Europa der arbeidsledigheten er stor. De vil videre til Storbritannia og Sverige, sier Afeef.

Til Tyskland og Sverige

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, er også kjent med den italienske taktikken og han er ikke overrasket.

– Italia makter ikke å håndtere situasjonen og handler deretter, oppsummerer han kort.

Nesse forteller at man på ingen måte den fulle oversikten over hvilken vei asylsøkerne tar når de forlater Italia, men at mange reiser til Sverige og Tyskland.

– Det er de to rauseste landene hva gjelder syrere. Og den største flyktninggruppen som kommer over med båter, kommer fra Syria og Eritrea, sier han.

Tyskland mottok 39.300 syriske asylsøkere i fjor, for Sverige var tallet 30.000.

– Eritreerne søker seg til Tyskland, Sverige og Sveits, sier Nesse.

Under en bro i Paris

Under en metro-bro i Paris står en leir med rundt 80 telt. Der har mange afrikanske flyktninger slått seg til. To av dem forteller til franske L'Humanité at de kom sjøveien fra Libya.

De første teltene ble satt opp for rundt et år siden. I det siste har leiren blitt større og større.

En annen, Henry John, forteller engelske The Telegraph at han gjerne vil til Storbritannia. Selv kom han til Frankrike med toget fra Italia.

I den franske hovedstaden får de litt hjelp og legetilsyn, Men alle de journalistene kommer i snakk med er tydelig på at de vil videre. Videre til et bedre liv i et annet land.

SISTE NYTT

Siste nytt