Italia krever svar etter mislykket gisselaksjon

Italienske politikere vil ha svar på hvorfor Storbritannia ikke konsulterte Italia før redningsaksjonen der en italiener og brite ble drept.

Italias statsminister Mario Monti og huset hvor familien til et italiensk gissel som ble drept bor

IKKE KONSULTERT: Italias statsminister Mario Monti (t.v.) og landets myndigheter ble ikke konsultert før Storbritannia og Nigeria satte i gang en redningsaksjon for to gisler. Italiensk politi var torsdag hos familien til det ene avdøde gisselet (t.h.).

Foto: Massimo Pinca / Ap

Britiske Chris McManus og italienske Franco Lamolinara ble holdt som fanger i Nigeria etter å ha blitt bortført i mai 2011.

Begge ble drept da britiske og nigerianske spesialstyrker forsøkte å sette dem fri torsdag.

Storbritannias statsminister David Cameron ga selv klarsignal til operasjonen. Ifølge Cameron var årsaken at mennenes liv var i stadig større fare.

Krever svar

Britiske myndigheter sier at de informerte italienske myndigheter etter at de satte i gang aksjonen, og at Cameron ringte til Italias statsminister Mario Monti når den var avsluttet.

Italienerne krever nå å få vite hvorfor de ikke ble konsultert, sier den italienske senatoren Lucio Malan til BBC.

– Det er ganske uvanlig at et land som er involvert ikke blir informert på forhånd, sier Malan.

Saken fortsetter under bildet

Britiske Chris McManus, som ble kidnappet og drept, og britenes statsminister David Cameron

DREPT: Britiske Chris McManus (t.v.) var ett av gislene som ble funnet drept. Britenes statsminister David Cameron beklaget torsdag det tragiske utfallet av redningsaksjonen.

Foto: Handout / Olivia Harris / AFP

– Det var visstnok en svært vanskelig situasjon, og det kan ha vært den beste avgjørelsen. Men det gjenstår å forklare hvorfor italienske myndigheter ikke har blitt informert, legger han til.

Gislene ble tatt til fange i mai 2011, da væpnede menn stormet leiligheten der de bodde i Birnin Kebbi nordvest i Nigeria. De to jobbet for det italienske entreprenørfirmaet B. Stabilini.

«Gislene funnet døde»

Cameron sier at han og nigerianske myndigheter satte i gang operasjonen etter å ha fått troverdig informasjon om hvor gislene befant seg.

– Det hele skjedde raskt. Britiske tjenestemenn snakker om at tiden var i ferd med å renne ut, og at mennene enten ville bli flyttet eller drept, sier BBCs reporter Gordon Corera.

– Da soldater fra de britiske spesialstyrkene kom til stedet, ble en kidnapper trolig skutt, mens gislene ble funnet døde. Tjenestemenn sier at ting tyder på at de ble drept av gisseltakerne, forteller han.

Mario Montis ber nå Nigerias president Goodluck Jonathan om å beskrive hva som skjedde under operasjonen så raskt som mulig.

Jonathan sier at gisseltakerne er tatt og at de vil bli stilt for retten. Ifølge presidenten er de fra Boko Haram, den militante islamistgruppen som står bak en rekke angrep i Nigeria.

Boko Haram går selv ut fredag og avviser at organisasjonen har vært involvert i kidnappingen, ifølge AFP.

– Vi står ikke bak kidnappingen som førte til redningsaksjonen der to ble drept i Sokoto, sier talsmann for Boko Haram Abul Qaqa.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt