Italia får populistregjering fredag

I andre forsøk på en uke ser populistene i Italia ut til å lykkes. Presidenten har gitt Giuseppe Conte mandat til å danne regjering. Den blir tatt i ed fredag.

Giuseppe Conte

Den ukjente Giuseppe Conte blir Italias nye statsminister klokken 14 fredag.

Foto: Tiziana Fabi / AFP

Det er under en uke siden president Sergio Mattarella satte foten ned og hindret at Italia fikk en populistregjering.

mattarella

President Sergio Mattarella innkalte Giuseppe Conte til et møte torsdag kveld. Der gav han Conte mandat til å danne regjering.

Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Torsdag kveld innkalte presidenten populistpartienes statsministerkandidat.

Giuseppe Conte fikk mandat til å danne regjering.

Populistene har flertall

Regjeringen tas i ed klokken 14. fredag.

Ytre høyrepartiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) opplyste torsdag at de var enige om å danne en koalisjonsregjering.

Torsdag kveld ble juristen Giuseppe Conte innkalt til president Sergio Mattarella.

luigi di maio

Leder av Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, ville bli statsminister. Det gikk ikke lederen for Ligaen, Matteo Salvini, med på. Di Maio blir en slags superminister med ansvar for næringspolitikk og handel.

Foto: Fabio Frustaci / AP

De to partiene sikret seg til sammen flertall i nasjonalforsamlingen under valget i mars, men det første forsøket på å danne regjering mislyktes.

Ukjent statsminister

Ligaens leder Matteo Salvini og M5S-leder Luigi Di Maio ønsket begge å bli statsminister, men valget falt i stedet på den relativt ukjente Conte.

Hans første forsøk mislyktes, da Mattarella nektet å godkjenne euromotstanderen Paolo Savona som finansminister. Mattarella begrunnet sitt veto med frykt for uro i finansmarkedene.

I den nye koalisjonsavtalen er Savona fortsatt tiltenkt en rolle i regjeringen, men med ansvar for europeiske anliggender, ifølge italienske medier.

Ny finansministerkandidat

Ifølge italienske medier er økonomiprofessoren Giovanni Tria foreslått som finansminister.

 Matteo Salvini

Leder av det ytre høyrepartiet Ligaen, Matteo Salvini, ville også bli statsminister. Di Maio ønsket ikke det. Salvini blir innenriksminister.

Foto: Tony Gentile / Reuters

Han skal ikke være medlem av noe politisk parti og regnes ikke som en tilhenger av å trekke Italia ut av eurosonen, ifølge tenketanken Teneo.

President Mattarella ga mandag den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli i oppdrag å danne en teknokratregjering fram mot et mulig nyvalg.

Det vakte kraftige protester fra Di Maio og Salvini.

La opp til nyvalg

Etter at det ble oppnådd politisk enighet om en ny regjering torsdag, varslet Cottarelli at han trådte til side.

carlo cottarelli

Den tidligere toppen i Det internasjonale pengefondet, økonomen Carlo Cottarelli. Han var tiltenkt å lede en teknokratregjering inntil et nyvalg. Torsdag kveld meldte han at han trer til side nå som populistpartiene er blitt enige.

Foto: Francesco Ammendola / AP

– Det er ikke lenger behov for en teknokratregjering, sa han etter et møte med presidenten.

De to EU-skeptiske partiene M5S og Ligaen gjorde det klart at de akter å bruke sitt parlamentariske flertall til å sette kjepper i hjulene for en eventuell teknokratregjering oppnevnt av Mattarella.

En slik løsning ville trolig endt med nyvalg til høsten og nærmest garantere styrket oppslutning rundt de to partiene.

SISTE NYTT

Siste nytt