IT-problemer rammet danske sykehus

En større nettverksfeil fredag morgen førte til at IT-systemene var nede ved flere sykehus i København. Feilen skal ha blitt utbedret etter noen timer.

Infeksjonsmedisinsk avdeling på Hvidovre Hospital

NØDPROSEDYRER: Ifølge Svend G. Hartling ved Region Hovedstaden kan det bli aktuelt å gjennomføre operasjoner med nødprosedyrer, der IT som hjelpemiddel er byttet ut med penn og papir. Her ved infeksjonsavdeling ved Hvidovre Hospital, et av sykehusene som skal være rammet av feilen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix

Den danske tabloidavisen Ekstra Bladet omtaler nettverksfeilen som «gigantisk», og skriver at den førte til store problemer i Region Hovedstad.

Ifølge avisen rammer feilen både mailsystemer og det omfattende IT-systemet som brukes av danske sykehus.

– Det er snakk om at nettet har brutt sammen. Dette rammer «Sundhedsplatformen», men det omfatter også eksempelvis mailsystemer, men akkurat nå mangler vi oversikt over omfanget, sa Annette Precht-Sparre, sjefkonsulent ved pressevakten til Region Hovedstaden til Ekstra Bladet fredag morgen.

Ifølge avisa rammer feilen blant annet deler av Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital og flere andre sykehus.

– Hvis det pågår lenge, kan det bli nødvendig å avlyse operasjoner, sier hun til avisa.

– Penn og papir

Svend G. Hartling, konserndirektør for Region Hovedstaden, sier feilen rammer hele IT-strukturen, og ikke er direkte knyttet til Sundhetsplatformen. Ifølge konserndirektøren skapte feilen problemer for sykehusenes 39.400 medarbeidere i Region Hovedstaden.

– Det er en stor belastning for vårt personale. Pasientene skal nok få behandling, fordi man har innført en nødprosedyre, der man arbeider med papir i stedet for IT, sier han.

Hartling avviser at feilen skyldes et ondartet hackerangrep, men sier det trolig er snakk om en feil i en nettverkskomponent. Danske Computerworld erfarer at pasienter som kom til Hvidovre Hospital for å ta blodprøve fredag morgen, ble hjem med uforrettet sak.

I en oppdatering på Twitter like før klokken halv ti skrev Region Hovedstaden at feilen var funnet, og er under utbedring. Halv elleve meldes at det feilen er utbedret og at IT-systemene igjen fungerer som normalt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt