IT-millionær kan bli statsminister

En 53 år gammel IT-millionær ligger an til å bli Finlands neste statsminister. Økonomisk nedtur og smalhans preger dagens valg.

Finland valg

– Når jeg tar på meg en jobb, så fullfører jeg, sier partileder Juha Sipilä i Senterpartiet.

Foto: Vesa Moilanen / Ap

Nokia er et slanket flaggskip og kan ikke redde Finland fra sin verste krise på mange tiår.

– Nokias nedtur har lært oss at ingenting varer evig, sier Kalle Kiili, mens han deler ut flygeblader i Tampere.

Kalle Kiili

Fagforeningsleder Kalle Kiili deler ut flygeblader for Senterpartiet i Tampere.

Foto: APTN

Kiili er fagforeningsleder i Microsoft, selskapet som tok over finnenes og byens store stolthet Nokia i 2013. Helt siden 1865 har Nokia hatt virksomhet i byen drøye 17 mil nord for Helsinki, men ikke nå lenger.

Kiili var ansatt i Nokia da bedriftslederne ga de ansatte det triste budskapet. Mange arbeidskollegaer mistet jobbene sine. Og finnene mistet en økonomisk grunnsten.

– Vi kan ikke gjøre oss avhengig av bare ett selskap, sier han til nyhetsbyrået Ap.

Senterpartiet ligger an til seier

Nå driver Kiili en intens valgkampinnspurt for Senterpartiet, partiet som har et visst slektskap med det norske Senterpartiet. Partileder Juha Sipilä ligger an til å bli landets neste statsminister med 25 prosents oppslutning på meningsmålingene før valget.

Finland har opplevd en økonomisk nedtur de tre siste årene. Og det er ingen bedring i sikte.

Finsk valgkamp

Finsk valgkamp preget av at det har vært tunge år i økonomien.

Foto: APTN

I hele Pirkanmaa-distriktet som Tampere er en del av så er 16 prosent uten jobb og mange bedrifter har måttet stenge dørene. Sipilä har advart finnene om at landet kan bli det neste "Hellas".

– Jeg har mye erfaring med hvordan store bedrifter skal reformeres, sier den 53 år gamle IT-millionæren Juha Sipilä til YLE.

Landets venstre-høyre koalisjon ser ut til å bli kastet etter søndagens valg. Statsminister Alexander Stubb kan se tilbake på tunge år, økonomisk. Stubbs eget parti ligger an til bare å få 16 prosent av stemmene. Det sosialdemokratiske partiet blir trolig like stort.

Finsk nedtur

Finland Alexander Stubb

Statsminister Alexander Stubb overlever ikke søndagens valg, ifølge meningsmålingene.

Foto: VESA MOILANEN / Afp

Krisen i Russland, hardere tider i EU, og dårligere konkurranseevne er noe av det som har ført til tilbakegangen for Finland. Finnenes underskudd bryter nå med EUs budsjettregler.

– Alle partier er enige om at det kan ikke fortsette på denne måten, så det er en slags felles forståelse for krisen blant alle de politiske partiene, sier statsviter Jan Sundberg ved Universitetet i Helsinki til Ap.

Koalisjonsregjering

Dersom Senterpartiet får så mange stemmer som meningsmålingene antyder, så er det avhengig å samarbeide med flere partier. Et samarbeid med dages regjeringspartier Socialdemokraterna og Svenska folkpartiet sammen med Sannfinnene er det mest sannsynlige.

Finland valg

Partileder Juha Sipilä kan være fornøyd med 25 prosent på meningsmålingene.l

Foto: Sari Gustafsson / Ap

Senterpartiet har hatt 11 statsministre, og to presidenter i Finland. 53 år gamle Sipilä var ingeniør i Solitra, et selskap som lagde deler til GSM-nettverk i 1992. To år senere tok han over bedriften og i 1996 solgte han selskapet for 12 millioner euro.

– Når jeg tar på meg en jobb, så fullfører jeg, sier partileder Juha Sipilä.

Når stemmene er talt opp får vi se om han får rett.

SISTE NYTT

Siste nytt