Israelske soldater drepte 14-åring

Israelske soldater har skutt og drept tre palestinere under en demonstrasjon på Gazastripen. Et av ofrene er en 14 år gammel gutt.

14-årige Fares Hafez al-Sersawi bæres vekk fra området ved grensegjerdet. Han døde senere.

14-årige Fares Hafez al-Sersawi bæres vekk fra området ved grensegjerdet. Han døde senere av skuddskadene.

Foto: Khalil Hamra / AP

14 år gamle Fares Hafez al-Sersawi og 24 år gamle Mahmud Abu Samane ble truffet av skarpe skudd i brystet og erklært døde på Shifa-sykehuset i Gaza by, opplyser myndighetene på Gazastripen.

Familiemedlemmer til en av palestinerne som ble drept ved grensegjerdet.

Familiemedlemmer til en av palestinerne som ble drept ved grensegjerdet.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

28 år gamle Hussein al-Rakab ble skutt i hodet og drept nær Khan Yunis sør på Gazastripen.

376 andre ble såret da israelske soldater stasjonert langs grensegjerdet åpnet ild mot demonstranter, blant dem to helsearbeidere og to journalister, ifølge talsmann Ashraf al-Qudra i helsedepartementet i Gaza.

Palestinske aktivister ved grensegjerdet under gårsdagens demonstrasjoner.

Palestinske aktivister ved grensegjerdet under gårsdagens demonstrasjoner.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Totalt ble 126 personer skutt. For sju av dem er tilstanden kritisk.

«Free Gaza»

«Free Gaza» var budskapet på flere av plakatene demonstrantene gikk med. De fremhevet palestinernes rett til å returnere til hjemmene deres forfedre ble fordrevet fra under dannelsen av Israel i 1948.

Demonstrantene var møtt opp ved grensegjerdet etter oppfordring fra den militante organisasjonen Hamas. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Hamas er motstander av staten Israel, og har gjennom flere år stått bak væpnede angrep mot sivile og militære mål i landet.

Nærmere 200 palestinere er skutt og drept og tusenvis er såret av israelske soldater siden demonstrasjonene nær grensegjerdet begynte 30. mars.

Palestinske barn deltar også i demonstrasjonene.

Palestinske barn deltar også i demonstrasjonene.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Blant de drepte er det flere barn, helsearbeidere og pressefolk. En israelsk soldat er drept i samme periode.

– Standard prosedyre

Den israelske hæren har ikke kommentert opplysningene, men oppgir at minst 20.000 palestinere deltok i demonstrasjoner flere steder langs grensegjerdet fredag.

Noen av demonstrantene kastet ifølge israelske talsmenn steiner og «eksplosive gjenstander og granater» mot den strengt bevoktede grensa.

Soldatene svarte med «midler for opprørskontroll og skarpe skudd, i tråd med standard prosedyre», heter det i en uttalelse fra den israelske hæren. Ingen israelsk soldater kom til skade fredag.

Onsdag ble en palestinsk 15-åring drept på Gazastripen. Ifølge palestinske myndigheter ble han truffet i hodet av en tåregassgranat avfyrt av israelske soldater.

Uakseptabelt

Israel har fått krass kritikk fra Norge og en rekke andre land og anklages for overdreven maktbruk mot ubevæpnede demonstranter.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter, slo utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fast tidligere i år.

Israel forsvarer maktbruken og sier den er nødvendig for å hindre terrorister i å ta seg inn i Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt