NRK Meny
Normal

Israelske regjeringen: Bosettingene på Vestbredden vil være der for alltid

Tidenes mest høyreorienterte regjering i Israel får trolig viljen sin og flertall i Knesset for en ny lov som legaliserer 4000 bosettere på Vestbredden. Det skaper reaksjoner.

Naftali Bennett og Benjamin Netanyahu

Den ultranasjonalistike utdanningsministeren, Naftali Bennett (t.v.), har vært en av forkjemperene for den nye loven som mange ser på som et endelig farvel til tostatsløsningen. Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha gått med på lovforslaget etter harde forhandlinger i koalisjonsregjeringen, og han sier han fortsatt støtter en Palestinsk stat.

Foto: ABIR SULTAN / Afp

Denne uken skal det israelske parlamentet debattere en ny lov som mange ser på som et langt skritt i retning av en annektering av deler av det palestinske territoriet.

– Sikrer israelsk suverenitet

Loven ble foreløpig godkjent på mandag, men må stemmes over tre ganger i Knesset før den kan tre i kraft, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Nå er det på tide å si: Venner vi blir værende i Maale Adumim, Jordandalen, Ofra og Ariel til evig tid, sier utdanningsministeren fra det ultranasjonalistiske partiet Jødisk Hjem, Naftali Bennett, til israelsk militærradio og ramset opp flere bosettinger på Vestbredden.

Bennett er en av dem som har kjempet hardest for loven og sammen med israelske religiøse nasjonalister understreker han at disse landområdene har jødiske røtter tilbake til bibelsk tid.

– Med denne loven beveger Israel seg fra en politikk som anerkjenner en Palestinsk stat til en politikk som gir Israel suverenitet over store deler av Vestbredden, sa Bennett denne uken.

Flere andre i regjeringen til Benjamin Netanyahu har uttrykt lignende synspunkter.

– Denne loven sikrer oss kontroll over vårt elskede land, sier justisminister Ayelet Shaked, og selv om Netanyahu selv fortsatt hevder han støtter en tostatsløsning så har lovforslaget allerede fått massiv kritikk og flere er bekymret for det signalet Israels regjering nå sender ut.

USA kritisk

– Ved å innføre denne loven vil Israel alvorlig skade utsiktene for en tostatsløsning, sier talsmannen for USAs utenriksdepartement, Mark Toner, før han fortsetter:

– Vi er også bekymret for enkelte av kommentarene som har kommet fra den israelske regjeringen om at dette er et skritt i retning av en annektering av Vestbredden, og vi virkelig håper denne loven ikke blir vedtatt, sier Toner som representerer Barack Obamas administrasjon.

Den 20. januar overtar Donald Trump og hans administrasjon makten i USA og den israelske avisen Haarets avslørte denne uken at en familiestiftelse ledet av Trumps svigersønn, Jared Kushner, har investert flere titusen dollar til bosettere på Vestbredden.

Trump har også tidligere annonsert at Kushner er aktuell som en megler mellom Israel og palestinerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt