Israelske jøder hamstrer våpen

En bølge av angrep mot sivile jøder har skapt frykt i Israel. Bare i dag har fire jødiske israelere blitt angrepet, og nå bevæpner mange seg før de blir neste offer.

Yair Yifrach selger våpen til israelske bosetter i Givat Ze`ev

Yair Yifrach selger våpen til israelske bosettere i bosettingen Givat Ze`ev på Vestbredden.

Foto: AP

Ifølge det israelske beredskapsdepartementet så ser de nå en kraftig økning i antallet mennesker som har søkt eller som ønsker å fornye sin bæretillatelse, ifølge Jerusalem Post.

– Økningen er på flere titalls prosentpoeng, og er typisk når terror preget landet, heter det fra departementet som har utvidet åpningstiden for å kunne besvare alle henvendelsene.

På en skytebane i bosettingen Givat Ze`ev på Vestbredden er det stor aktivitet, og der opplever de nært hold den store pågangen av folk som ønsker å lære seg å skyte.

– Vi opplever en dramatisk økning i ønske for å skaffe seg våpenlisenser og våpen, sier Yair Yifrach som driver skytesenteret og våpenbutikken til nyhetsbyrået AP.

Oppmuntrer folk til bevæpning

Israelske politikere og militære har den siste tiden bedt innbyggerne være ekstra på vakt etter at flere jøder de siste ukene har blitt angrepet av palestinere med kniv og skrutrekkere flere steder i Israel.

Jerusalems ordfører Nir Barkat har blant annet bedt folk med våpenlisens om å alltid bære våpen for å bidra med å skape ro og trygghet. Og han har fått støtte fra beredskapsminister Gilad Erdan som mener folk med våpenlisens må bidra og hjelpe politiet i situasjonen landet nå befinner seg i.

Fra øverste hold har Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, lovet å sette hardt mot hardt for å få slutt på det han kaller palestinsk kniv-terror.

Totalt er 25 palestinere skutt og drept de siste tolv dagene, etter en rekke knivangrep som har kostet fire israelere livet.

– Vi lar oss ikke beseire ved hjelp av kniv-terror, sier Netanyahu, og peker på at Israel tidligere har overvunnet palestinske bombekampanjer og intifadaer.

Palestinske demonstranter kaster tåregass på grensen til Gaza

Over hele Israel og i Palestina har det vært uro de siste dagene. Her kaster palestinske ungdom tåregassgranater tilbake på israelske sikkerhetsstyrker ved grensen til Gaza i går.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Gir Netanyahu skylden

Palestinernes utenriksminister Riad al-Malki på sin side gir Israel skylden for at volden igjen har blusset opp, med nesten daglige knivangrep på israelere og drap på palestinere de siste to ukene.

– Netanyahu håper å utløse en tredje intifada. Han ønsker å unngå problemene han står overfor på den diplomatiske og politiske arena, der han ynkelig har feilet, sier Maliki.

De palestinske protestene og angrepene mot israelske okkupasjonsstyrker og sivile israelere er blitt styrket av at Israel har begrenset palestineres tilgang til islamsk tredje helligste sted, al-Aqsa-moskeen som ligger på Haram al-Sharif-høyden i Jerusalems gamleby.

Israelske myndigheter har den siste tiden sluppet stadig flere jøder opp på plassen som de kaller Tempelhøyden, samtidig som de forsikrer at det ikke foreligger noen planer om å endre status quo.

– Fra å være en politisk konflikt med palestinerne, som man alltid vil kunne finne en politisk løsning på, ønsker nå Netanyahu nå å gjøre dette til en ubegrenset krig med alle verdens muslimer, advarer Maliki

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt