Hopp til innhold

Israelske bakkestyrker inn i Gaza

En kolonne med israelske militærkjøretøy, støttet av kamphelikoptre, er gått inn nord på Gazastripen.

Israel går inn i Gaza

Israelske bakkestyrker på vei inn i Gaza.

Foto: EVN

En talskvinne fra hæren i Israel bekrefter at bakkestyrker har gått inn på Gazastripen. Et øyenvitne som bor i Beit Lahiya nord på Gazastripen, sier til nyhetsbyrået Reuters at kolonnen kjørte over grensegjerdet lørdag kveld.

Stort antall sendt inn

Ifølge israelske myndigheter ønsker Israel å ta kontroll over områdene i Gaza som palestinere har brukt til å avfyre raketter.

– Målet med operasjonen er å ødelegge den terrorinfrastrukturen Hamas har bygd opp i området. Vi vil beleire områder som er blitt brukt av Hamas til å sende raketter mot Israel, sa talskvinne for det israelske forsvaret, major Avital Leibovitch.

Video nsps_upload_2009_1_3_20_38_29_1441.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Israel går inn i Gaza

Den samme meldingen kom fra statsminister Ehud Olmerts kontor, mens forsvarsdepartementet la til at titusener av reservesoldater vil bli mobilisert som et ledd i bakkeoperasjonen. Ifølge hæren er «et stort antall» soldater sendt inn i området.

- Vil vare i mange dager

Offensiven på Gazastripen blir verken enkel eller kortvarig, advarer Israels forsvarsminister Ehud Barak.

Siden militæroffensiven begynte den 27. desember, har Israel angrepet mer enn 600 mål på Gazastripen, mens væpnede palestinere har skutt mer enn 400 raketter mot Israel, sa Barak under en pressekonferanse lørdag kveld.

Forsvarsministeren innkalte til pressekonferanse kort tid etter at israelske bakkestyrker tok seg inn på Gazastripen.

– Vi er ikke sultne på krig, men vi kan ikke svikte våre medborgere som er utsatt for vedvarende angrep fra Hamas, sa Barak, som varslet om at operasjonen blir «verken enkel eller kortvarig».

Han understreket samtidig at Israel er beredt på enhver utvikling langs grensa mot Libanon.

Skjøt med artilleriild

I løpet av lørdagen har Israel gjennomført en rekke luftangrep på Gazastripen, og det ble for første gang under militæroffensiven skutt med artilleriild inn mot området.

Minst 16 personer ble drept og 50 såret i et israelsk luftangrep mot en moské nord på Gazastripen lørdag, sier helsepersonell og kilder fra Hamas.

430 palestinere drept

Israel slapp samme dag løpesedler fra luften i den nordlige delen av Gazastripen hvor innbyggerne ble oppfordret til å forlate området, skriver Røde Kors i en pressemelding.

I alt er over 430 palestinere og fire israelere drept den siste uken.

SISTE NYTT

Siste nytt