Hopp til innhold

Israelsk spion løslates etter 30 år

Jonathan Pollard-saken er en av de store skandalene i samarbeidshistorien til USA og Israel. I 1985 ble amerikaneren dømt til livstid for å ha spionert for Israel. Fredag får han spasere ut av fengsel.

 Jonathan Pollard før han ble fengslet i 1985.

SPION: Dette udaterte bildet er tatt før Jonathan Pollard før og kona ble fengslet i 1985. I 1987 ble han dømt til et liv bak murene, mens kona fikk fem år.

Foto: HO / REUTERS

Jonathan Pollard

1998: Dette bildet ble tatt samme året som Israel innrømmet at Pollard hadde spionert for dem. Tidligere hadde de sagt at dette var en frynsete del av etterretningen som landet ikke hadde hatt kontroll over.

Foto: Karl DeBlaker / Ap

Jonathan Pollard var analytiker i den amerikanske marinen da det i 1985 ble oppdaget at han hadde utlevert tusenvis av hemmeligstemplede etterretningsdokumenter til Israel. For det fikk han en livstidsdom uten rett til prøveløslatelse.

Først i 1998 innrømmet Israel at han var deres spion. Landet har siden forsøkt å få ham løslatt, noe ingen president har gått med på. Før nå.

Løslatingsdatoen er satt til lørdag 31. november, noe som i praksis betyr at han vil kunne gå ut av Butner føderale fengsel i Nord Carolina allerede fredag, skriver Reuters.

Får ikke dra til kona i Israel

Men han blir likevel ikke en helt fri mann, ettersom loven nekter ham å forlate USA uten tillatelse de neste fem årene.

Han har egentlig søkt om å få dra til Israel for å forenes med kona Esther Pollard, som han giftet seg med i fengselet, skriver New York Times.

Jonathan Pollards kone under en pressekonferanse i Jerusalem

DEN NYE KONA HAR KJEMPET: Esther Pollard bor i Israel, men hit får ikke hennes mann dra på minst fem år. De giftet seg mens Jonathan Pollard satt i fengsel.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Også Israels president Benjamin Netanyahu skal ha spurt Barack Obama om å la deres tidligere spion komme til Israel, noe Obama ikke har sett ut til å ville innvilge.

Frigjøringen kommer etter en løslatelseshøring som Pollard hadde krav på da han hadde sonet i 30 år. Israelske regjeringer har tidligere gjort gjentatte mislykkede forsøk på å få ham løslatt.

– Selv om Israel på ingen måte rettet sin etterretning mot USA, var handlingene feilaktige og fullstendig uakseptable. Israel vil fortsette å overholde sine løfter om at slike feilaktige handlinger ikke vil bli gjentatt, sa den israelske presidenten i januar 2011.

Spionerte for alliert land

Jonathan Pollard-saken er meget spesiell, ettersom Israel og USA er allierte. Da Pollard ble tatt i 1985, var det rettet spesiell frykt mot at russere som hadde infiltrert israelsk etterretning skulle ha fått tak i den lekkede informasjonen. Informasjonen i dokumentene skal blant annet ha avslørt identiteten til flere hemmelige CIA-agenter.

I 1996 fikk Pollard israelsk statsborgerskap, to år før de innrømmet at han faktisk var deres spion.

Også hans daværende kone, Anne Pollard, ble dømt til fem års fengsel. I 2010 tilbød Israel henne å flytte til Israel, hvor hun siden har bodd, skriver Times of Israel.

Pollard skal løslates fra Butner føderale fengsel i Nord-Carolina

FLYFOTO AV FENGSEL: Pollard skal løslates fra Butner føderale fengsel i Nord-Carolina. Dette er et fengsel hvor det kun sitter menn.

Foto: Gerry Broome / Ap
Både i Israel og USA har det blitt holt flere demonstrasjoner gjennom årene.

JERUSALEM 2014: Både i Israel og USA har det blitt holt flere demonstrasjoner gjennom årene.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt