NRK Meny
Normal

Israelsk dommer: Tvilen må komme soldaten som skjøt til gode

En video av en israelsk soldat som skyter en såret palestiner i hodet har vakt stor oppsikt. Nå mener dommeren at bevisene ikke er gode nok.

En oppsiktsvekkende video som i dag er blitt kjent, viser en israelsk soldat som sikter og skyter en liggende mann i hodet på gata i Hebron på Vestbredden.

SKUTT I HODET: Videoen viser at en av de israelske soldatene tar ladegrep og skyter mannen som ligger på bakken.

Amatørvideoen skapte sterke reaksjoner da den ble gjengitt i en rekke medier forrige uke. Videoen viser at en israelsk soldat tar ladegrep og skyter en såret palestiner i hodet på gata i Hebron på Vestbredden.

Nå har en israelske militærdomstol sagt at bevisene mot soldaten er mangelfulle, skriver Al Jazeera. Dommeren, oberstløytnant Ronen Shor, mener at omstendighetene rundt skytingen er uklare, og at tvilen derfor må komme soldaten til gode.

Soldaten skal holdes varetektsfengslet i to dager til, mens etterforskningen fortsetter.

Kritiserer hæren

Mann skutt av soldat i Hebron (usladdet)

Etter skuddet strømmet det blod fra mannens hode, og han ble erklært død etter en halv time. Helsemyndighetene på Vestbredden oppgir navnet til å være Abdel-Fattah Al-Sharif (21).

Foto: B'Tselem/Reuters

Den israelske hæren bestrider ikke videoens ekthet, og tok soldaten ut av tjeneste etter hendelsen ble kjent. En talsmann for hæren bekreftet at to palestinske menn er skutt og drept.

De to palestinerne, Ramzi Al-Qasrawi og Abdel-Fattah Al-Sharif, var begge 21 år gamle. Før de ble skutt, skal mennene ha gått til angrep på soldaten med kniv.

Saken har utløst sinne blant palestinere, som mener videoen er et bevis på at den israelske hæren tyr til våpen for raskt.

Skutt i hodet

I videoen ser man at begge de palestinske mennene ble liggende på gaten etter skytingen. Den sårede israelske soldaten får medisinsk tilsyn og hjelpes inn i en av ambulansene. Soldater, offiserer og medisinsk personell står rundt.

Den ene palestineren ligger urørlig. Den andre, som ligger på ryggen med armene utstrakt, beveger på hodet og følger aktiviteten ved den ene ambulansen.

Rett før en av ambulansene kjører fordi, tar en av soldatene ladegrep og sikter mot mannen som ligger rett foran ham. Et enkelt skudd høres. Vi ser at mannen på bakken rykker til.

FN fordømmer skytingen

– Dette var en grusom, urettferdig og umoralsk handling som bare vil føre til mer vold og som vil gjøre at den den allerede ustabile situasjonen eskalerer, sa Nickolay Mladenov, FNs spesialkoordinator for Midtøsten, om hendelsen i forrige uke.

Fra oktober i fjor har angrep med kniv, skytevåpen og biler mot israelske soldater eskalert. Hæren har vært på tå hev. Både FN, EU og USA har forsvaret Israels rett til å forsvare seg mot voldelige angrep, men har også oppfordret landet til å vise tilbakeholdenhet.

Flere menneskerettighetsgrupper har kritisert den israelske hæren for å ty til våpen for raskt, og for å ikke forsøke å pågripe angriperne. I flere tilfeller er palestinere skutt på mistanke.

Tallene på dødsofre er ikke offisielt bekreftet, men ifølge Al-Jazeera rapporterer menneskerettsgrupper om at 199 palestinere og 28 israelere skal være drept i slike angrep i Jerusalem og på Vestbredden siden oktober.

Soldat skyter palestiner i Hebron

SIKTER: Her sikter soldaten mot mannen på bakken, før han trekker av og skyter et enkelt skudd mot arrestanten. Hendelsen skjedde i Hebron på Vestbredden.

Foto: B'Tselem/Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt