Israels unge tar et langt steg til høyre

Unge jødiske israelere står lenger til høyre enn antatt. Ifølge en meningsmåling mener halvparten at Israels arabiske statsborgere ikke bør være representert i nasjonalforsamlingen Knesset, slik de er nå.

ISRAEL-MILITARY/ File picture shows Israeli right-wing protesters demonstrating outside a military court during a hearing of an Israeli soldier whom military said has been arrested after he shot a wounded Palestinian assailant in Hebron on March 24, near Kiryat Malac

MOT HØYRE: Israelsk ungdom er langt mer nasjonalistiske enn foreldrene og besteforeldrene er. demonstrantene er opprørte over at soldaten som skjøt og drepte en såret forsvarsløs palestiner først risikerte å bli straffet.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Mens Israel har sin mest nasjonalistiske regjering noensinne tar den unge befolkningen enda et skritt mot høyre. Det viser meningsmålingen avisen Israel Hayom har utført blant jødiske israelere i videregående skole.

59 prosent identifiserer seg med den nasjonalistiske høyresiden, som står for utbygging av ulovlige bosettinger på okkupert land, samt motstand mot en tostatsløsning med en palestinsk stat.

At ungdommen står til høyre for foreldregenerasjonen er velkjent, men undersøkelsen viser at de står lengre til høyre enn tidligere antatt.

Liten tro fredsavtale

Hele 48 prosent av de spurte mener landets arabiske statsborgere ikke bør ha demokratiske rettigheter som å være representert i Knesset.

52 prosent mener de bør få ha samme demokratiske rettigheter som landets jødiske befolkning. I dag utgjør Israels arabiske partier den tredje største fraksjonen i Knesset.

Mideast Israel Election

VALGVINNER: Leder for Den arabiske felleslisten Ayman Odeh ble valgets store overraskelse i 2015. Den palestinske juristen fra Haifa leder nå den tredje største fraksjonen i Knesset. Benjamin Netanyahu leder den største.

Foto: Mahmoud Illean / Ap

Over 80 prosent sier de ikke tror på noen fredsavtale med palestinerne.

Lover ikke godt for fred

Undersøkelsen tegner et bilde av en oppvoksende generasjon som er svært patriotisk og nasjonalistisk, noe som burde bekymre politikere på venstresiden som håper på oppslutning om en fredsavtale og demokratisk sameksistens, skriver Allison Kaplan Sommer i Haaretz.

– Jeg personlig kan ikke fordra arabere. Jeg er enormt rasistisk. Om jeg får sjansen i militære til å skyte en av dem, ville jeg ikke nøle. (...) Jeg ønsker dem døde.

Dette sier en av studentene i boken «Scenes from School Life» skrevet av professorene Idan Yaron og Yoram Harpaz som undersøkte holdninger blant israelske skoleelever i 2014.

Kur mot rasisme

Rasismen mot Israels arabiske innbyggere er blitt helt dagligdags, noe som bekymrer Israels president Reuven Rivlin sterkt.

– Det israelske samfunnet er sykt, og det er vår oppgave å behandle denne sykdommen og bedre forholdet mellom arabere og jøder, sa Rivlin på et mye sitert møte i 2014.

Nå har presidenten gjort det til sin oppgave å bekjempe rasisme og hat. Dagens meningsmåling tyder på at han har en lang vei å gå.

Flere funn fra meningsmålingen der 308 skoleungdommer deltok, presenteres i Israel Hayom i morgen.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-RELIGION

JOBBER FOR SAMEKSISTENS: Israels president Reuven Rivlin møter religiøse ledere for kristne og muslimske minoriteter. Presidenten forsøker å dempe hatretorikken mellom jøder og palestinske arabere innad i Israel.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Jøder i USA går motsatt vei

Blant jødiske studenter i USA er trenden motsatt. Mens unge israelere går til høyre, går unge amerikanske jøder til venstre.

En undersøkelse utført av Frank Luntz viser at synet på Israel er blitt mer negativt i USA de siste årene.

Bare 38 prosent av de spurte mente at Israel ikke fremstår som «et sivilisert og vestlig» land.

Av jødene som stemmer demokratisk mener 47 prosent at Israel er et rasistisk land, skriver The Times of Israel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt