Shimon Peres er på statsbesøk og det offisielle programmet er 12. og 13. mai. Søndag kveld besøkte han de norske jødene i synagogen i Oslo.
– Sjansene for fredsløsning er ikke ute. Verken vi eller palestinerne har noe annet alternativ enn fred. Det er bedre å separere landet og leve sammen i fred. Det er vår agenda nå, var budskapet fra Peres på talerstolen.
Rørt kunnskapsminister
Høyres Thorbjørn Røe Isaksen var blant gjestene.
– Jeg bet meg merke i at en nitti år gammel mann som har jobbet så mye for å oppnå fred og som ikke har kommet helt i mål ennå, ikke har gitt opp håpet . Det syns jeg var et rørende øyeblikk, sier kunnskapsministeren etter Shimon Peres sin tale på synagogen i Oslo.
– Jeg vil si at Norge og Israel har et godt forhold. Det er selvfølgelig uenigheter på politisk nivå av og til, men det har vi også med andre land som vi har et godt forhold til, sier han.
Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen ble rørt over Peres' tale i synagogen i Oslo.
Foto: Guri Norstrøm / NRKTerje Rød-Larsen, som blant annet var med å tilrettelegge Oslo-avtalen, var også blant gjestene.
– Veldig hyggelig å komme hit til synagogen med Israels president, som er en nær venn, sier han til NRK.no.
Tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, Anne Sender, håper besøket fra Peres kan endre den norske debatten.
Foto: Guri Norstrøm / NRKTidligere forstander i Det Mosaiske trossamfunn Anne Sender, håper Peres' besøk vil gi ringvirkninger inn i den norske debatten.
– Jeg håper besøket fra Shimon Peres kan bidra til en oppdatert diskusjon om forholdet mellom Norge og Israel og hva det kan være og at det ikke bare blir fokusert på at Israel er okkupant.
Synlige sikkerhetsfolk rundt president Peres.
Foto: Guri Norstrøm / NRKBesøket vil ellers blant annet omfatte en offisiell mottakelse på Slottsplassen og gallamiddag på Det kongelige slott. Peres vil under besøket møte stortingspresident Olemic Thommessen og statsminister Erna Solberg. President Peres skal også holde et foredrag på Det Norske Nobelinstitutt.
Stort sikkerhetsoppbud da Israels avtroppende president Shimon Peres i ettermiddag gjester synagogen i Oslo.
Foto: Guri Norstrøm / NRKOmstridt
I Norge blir Peres av mange sett på som en fredsdue, ikke minst takket være fredsprisen han fikk for Oslo-avtalen i 1994, sammen med statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat. Helt siden den israelske staten ble proklamert i 1948, har Shimon Peres vært å finne i maktens korridorer.
Peres har vært folkevalgt for fem ulike partier og sittet i hele tolv ulike regjeringer, blant annet som utenriksminister, forsvarsminister og finansminister.
Alt før Israel ble proklamert i 1948, fikk Peres jobben med å væpne den jødiske undergrunnshæren Haganah. Senere ble han like sentral i arbeidet med å sikre våpenleveranser til den nye staten.
Peres var også helt sentral da Israel i all hemmelighet begynte å utvikle atomvåpen.
- LES OGSÅ: Israel bryter fredsforhandlingene
- LES OGSÅ: Verneplikt splitter Israel
Apartheid og bosettinger
Kritikerne mener at det ofte tegnes et uriktig bilde av Peres. De viser blant annet til hvordan han som forsvarsminister inngikk en omfattende avtale om militært samarbeid med Sør-Afrika og diskuterte salg av atomvåpen til det hvite rasistregimet.
Peres var på 1970-tallet også en ivrig tilhenger av å bygge bosettinger i de okkuperte områdene, og de er den dag i dag det største hinderet for en fredsavtale med palestinerne.
Israelske soldater og politifolk utviser «en ufølsom mangel på respekt for menneskeliv» og har gjort seg skyldige i «et rystende mønster av ulovlige drap» på sivile palestinere, slår Amnesty International fast i en ny rapport.
Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters- LES MER: Den israelsk-palestinske konflikten
- LES MER: Amnesty anklager Israel for grusomheter
– Anerkjenner Israels okkupasjonspolitikk
Palestinakomiteen i Norge mener Norge anerkjenner Israels okkupasjonspolitikk ved å invitere president Shimon Peres til landet.
–Det sender signaler om at Norge anerkjenner Israels okkupasjonspolitikk, sier leder Kathrine Jensen i Palestinakomiteen.
Hun skriver i en pressemelding at Norge sin politiske plattform sier den norske regjeringen at de «vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.
Dette bildet av Ismail Haniya (t.h.) og Azzam al-Ahmed fra Fatah skapte sterke reaksjoner i Israel. De innførte nye økonomiske sanksjoner mot Vestbredden og de USA-ledede fredssamtalene ble avbrutt.
Foto: AHMED SHAAT / Afp– Når regjeringen inviterer den israelske presidenten, Shimon Peres, på statsbesøk kan man spørre seg hvilke signaler Norge ønsker å sende til okkupasjonsmakten Israel som nettopp har brutt fredsforhandlingene og godkjent rekordstore utbygginger av ulovlige bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, skriver hun.
Lederen av Palestinakomiteen skriver videre at det er et minstekrav at Norge forteller Israel at deres okkupasjonspolitikk og brudd på folkeretten er uakseptabel.
– Under statsbesøket 12.–13. mai forventer vi at regjeringen gir klar beskjed om at Israel må stanse sin folkerettsstridige politikk og rette seg etter vedtatte FN-resolusjoner. Folkerettsbrudd må fordømmes, ikke belønnes med gallamiddag ved Kongens bord, sier Jensen.