Hopp til innhold

Omstridte Netanyahu mot valgseier i Israel

Etter at nesten 85 prosent av stemmene er talt opp onsdag morgen, ser det ut til at tidligere statsminister Benjamin Netanyahus blokk får flertall i Israels nasjonalforsamling. Valget er det femte på fire år.

Benjamin Netanyahu hilser sine tilhengere etter at det ble klart at han går mot en ny periode som statsminister.

Benjamin Netanyahu hilser sine tilhengere etter at det ble klart at han går mot en ny periode som statsminister.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

– Vi har vunnet et stort tillitsvotum fra våre velgere, sa Netanyahu til sine partifeller.

For Netanyahu vil det være en stor personlig seier å bli statsminister igjen. Han har vært statsminister tidligere i 15 år, men måtte gå av i fjor vår.

Prognosene viste natt til onsdag at Netanyahus Likud lå an til å få flest stemmer og mellom 30 og 32 seter i Knesset.

Sammen med Det religiøse sionistpartiet (RZP), som ledes av den ytterliggående høyrenasjonalisten Itamar Ben-Gvir, og to ultraortodokse jødiske partier ligger det an til flertall for Netanyahu.

Hans koalisjon ligger an til å få 65 av Knessets 120 mandater, skriver Times of Israel.

Under sperregrensen

Det ene av de to arabiske partiene med representanter i Knesset ligger an til å komme under sperregrensen på 3,25 prosent. Det skriver Haaretz.

Også venstrepartiet Meretz sliter med sperregrensen. Partiet ligger rett under 3,25 prosent.

Skulle de to partiene klare å komme over sperregrensen, vil det forskyve forholdet mellom blokkene. Det kan føre til at Netanyahus blokk mister flertallet, selv om det er usikkert.

De endelige resultatene er først ventet i neste uke.

Valgplakat med lederen for Likud, Benjamin Netanyahu.

LEDER: Benjamin Netanyahu, Likud, blir det største i Israel. Likevel må det gå inn i en koalisjon for å sikre regjeringsmakt.

Foto: Mahmoud Illean / AP

Historisk samarbeid

Ved forrige valg i fjor fikk det arabiske partiet Ra'am den høyeste oppslutningen noensinne. Det gav dem fire representanter i nasjonalforsamlingen Knesset.

Etter flere forsøk på å danne regjering, ble Ra'am nøkkelen som låste opp kaoset. For første gang gikk et palestinsk parti, som også definerer seg som islamistisk, inn i en regjeringsdannende koalisjon. Partileder Mansour Abbas skrev historie.

Omstridte Benjamin Netanyahu måtte forlate kontoret. Naftali Bennett ble den nye statsministeren.

Allerede da hadde Netanyahu korrupsjonsanklager hengende over seg. Nå stilte han til valg mens han samtidig måtte forsvare seg i retten.

Lovet mye

Det er flere arabiske partier i israelsk politikk. Den tradisjonelle rollen har vært å være i opposisjon til den til enhver tid sittende regjering, og tale den israelske arabiske minoritet sin sak.

I valget i 2020 stilte fire arabiske partier under den Den arabiske felleslisten. Det ga dem en solid representasjon i Knesset, men de holdt seg til den tradisjonelle rollen.

Ra'am trakk seg ut av felleslisten før valget i 2021.

For å gå inn i koalisjonen fikk Ra'am løfter om endringer.

Leder av partiet Raam, Mansour Abbas, i Knesset.

TOK STEGET: Som den første arabisk-palestinske lederen valgte Mansour Abbas å føre sitt parti Ra'am inn i en regjeringskoalisjon i Israel.

Foto: Ariel Schalit / AP

Mansour Abbas ville heve levekårene i Israels arabiske samfunn. Basen til Ra'am er blant annet beduinene i Negev. De lever i fattige områder med lite infrastruktur. Mange av deres bosettinger er ikke anerkjent av israelsk lov.

Anerkjenning, infrastruktur og bekjempelse av kriminalitet var blant løftene Abbas ba om. Noe av dette har kommet på plass, skriver NPR.

Ikke nok

Velgerne PCPSR snakker med synes likevel ikke at det har skjedd nok.

– Det er selvfølgelig urettferdig. Koalisjonen Ra'am er med i har hatt makten i bare ett år, men velgerne dømmer dem likevel ut fra hva de har fått til. Oppfatningen er at det ikke var verdt det, sier Khalil Shikaki.

Den arabisktalende TV-kanalen Makan fikk gjennomført en måling i oktober. Den antydet at under 40 prosent av de arabiske velgerne kom til å stille opp i valget i dag.

Under forrige valg var deltakelsen historisk lav. Bare 44 prosent av Israels arabiske statsborgere ga sine stemmer. Blant de israelske jødene var andelen 72 prosent.

I valget i 2020 stemte derimot hele 63,5 prosent av de arabiske velgerne.

Valg i Israel. Itamar Ben-Gvir viser fram sin stemmeseddel.

INN I VARMEN: Den ultranasjonalistiske Itamar Ben-Gvir har trolig stemt på seg selv. Han avga sin stemme få minutter etter at valglokalene åpnet i Israel tirsdag morgen.

Foto: Tsafrir Abayov / AP

Makt med nye venner

En allianse på ytterste høyre fløy, kalt Religious Zionist, «religiøs zionist», ligger an til å gjøre et svært godt valg og vil kunne sikre regjeringsposisjon for Netanyahu.

Et av partiene i denne alliansen er Otzma Yehudit, som betyr «jødisk styrke». Det blir beskrevet som et ekstremt parti og ledes av Itamar Ben-Gvir, en kontroversiell skikkelse i israelsk politikk.

Han ble utvist fra Knesset under en koronadebatt i fjor da han omtalte en arabisk parlamentariker som terrorist, og har tatt til orde for å fordrive palestinerne fra de okkuperte områdene.

Han vil også nekte kristne, som han har omtalt som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i Israel.

Ben-Gvir hadde også inntil nylig hatt et bilde av den israelske massedrapsmannen Baruch Goldstein på veggen. Godstein drepte 29 muslimer i bønn i Ibrahimi-moskeen i Hebron i 1994.

Ifølge målinger ligger Otzma Yehudit nå an til å få 14 seter i Knesset, som består av 120 seter.

Dahlia Scheindlin tror en regjering der ultranasjonalistene får stor makt, kan få demokratiske institusjoner til å vakle.

SISTE NYTT

Siste nytt