En alvorstynget Benny Gantz ser inn i kameraet med et skarpt blikk.
– Gaza-beboere, sist vi møttes på id var jeg forsvarssjef og ledet operasjon 'protective edge'. Gaza har fortsatt ikke kommet seg på beina.
– I dag er jeg forsvarsminister, og hvis Hamas ikke stanser volden, vil angrepet i år bli hardere og mer smertefullt enn i 2014, sier Gantz i den halvannet minutt lange videoen.
Den er spilt inn spesielt i forbindelse med muslimenes viktigste høytid, id, og er publisert på en YouTube-kanal tilknyttet det israelske forsvarsdepartementet.
Forsvarsministeren truer med enda mer ødeleggelse enn da Israel invaderte Gaza i 2014.
Den krigen kostet 2100 palestinere livet, 500 av dem barn. Store deler av den avsperrede kyststripen ble lagt i ruiner. 10.000 mennesker ble skadet. Israel mistet 65 soldater og seks sivile i krigen for sju år siden.
– Hvis israelske borgere må sove på bomberom vil Gaza brenne, sier Gantz, og dunker pekefingeren i skrivebordet sitt.
Røde flammer opp i skyene og kraftige drønn i natt da Israel traff Gaza med det som hittil er de kraftigste angrepene, ifølge AP.
Gir Hamas skylden
– Hamas-ledere har ansvaret for at dere er fanget i hjemmene deres, istedenfor å forberede til høytiden. Dessverre opererer de fra sivile områder. Derfor vil skadene bli enorme. De ofrer dere for sine personlige interesser, fortsetter den israelske forsvarsministeren.
Gantz sier at Hamas lurer folk til å tro at kampen deres dreier seg om urolighetene ved al-Aqsa-moskeen den siste uken.
– Det er løgn. Israel ivaretar religionsfrihet. I dagene før denne siste konflikten pleide tusenvis av bedende å samles ved moskeen daglig, sier han i videoen.
- Urix forklarer:
Israel sier de har drept flere titalls høytstående Hamas-medlemmer de siste dagene. Hamas har sendt en bølge av raketter inn mot Israel.
– Terrorgruppene og deres ledere ser på seg selv som seierherrer. Det er de ikke. Det sviende nederlaget deres er bare begynnelsen.
– Vi har høytstående Hamas-ledere i siktet, og de løper for livet, sier Israels forsvarsminister.
Palestinere ble rasende over at israelsk politi stormet AlAqsa-moskeen og skjøt med tåregass og sjokkgranater.
Foto: Mahmoud Illean / APNytt missil bekymrer Israel
Frykten for Hamas-raketter har gjort at de aller fleste flyselskaper har innstilt sine flyvninger til og fra Israels hovedflyplass, Ben Gurion i Tel Aviv. De fleste fly blir omdirigert til den eneste andre flyplassen i landet, Ramon i helt sør i Israel, like ved badebyen Eilat.
- Les også:
Men torsdag ettermiddag hevdet Hamas at de også har beskutt Ramon-flyplassen med et hittil ukjent missil, Ayyash 250, oppkalt etter en Hamas-leder som ble drept av Israel.
Utviklingen av et slikt langtrekkende missil kan være et stort vendepunkt i konflikten.
Flyplassen ligger nemlig 250 km unna Gaza-stripen. Hvis Hamas har et missil som kan nå så langt, kan de ramme mål over hele Israel.
Hamas har sendt ut dette bildet av batteriet som de hevder skyter ut det nye missilet Ayyash som de hevder kan nå mål over hele Israel.
– Vi har tatt i bruk Ayyash 250 og vil fortelle fienden: Hver krik og krok, fra nord til sør er innenfor rekkevidden til våre missiler. Å bombe Tel Aviv, Jerusalem, Dimona, Ashkelon, Ashdod og Beersheba er like lett for oss som å drikke vann, sier Hamas militære talsmann, Abu Ubaida til den palestinske nettavisen Safa.
- Les også:
Den israelske forsvarsministeren Benny Gantz avslutter videohilsenen til folk i Gaza med et dystert budskap.
– Gaza-beboere, dere burde har feiret i dag. Men på grunn av Hamas og terrororganisasjonene blir det ingen feiring i Gaza i dag.
ID I RUINER: Folk i Gaza markerer id med å be foran ruinene av hjemmet sitt.
Foto: Mahmoud Khattab / Zuma PressTo mulige utganger
Professor ved Universitetet i Oslo, Jacob Høigilt, tror det samme kommer til å skje denne gangen som i 2014, 2012 og 2009, da konflikten i Midtøsten blusset opp.
– Etter store tap, særlig for palestinerne, har det til slutt kommet på plass en våpenhvile, og så har det roet seg ned. Det tror jeg på kort sikt er utgangen på dette, sier Jacob Høigilt til NRK.
Høigilt mener det er Israel som sitter med nøkkel her. Han ser for seg to mulig utfall på lengre sikt:
– Israel kan fortsette å dominere palestinerne uten at det vil føre til noen fundamentale sikkerhetsproblemer for Israel. Og da vil dette bare fortsette.
– Den andre mulige utgangen tror jeg er én stat hvor alle lever sammen med demokratiske rettigheter. Men jeg tror veien dit er fryktelig lang.
Professoren tror tiden for en palestinsk stat er gått ut for lenge siden.
Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.