Hopp til innhold

Israels ambassadør: Gilbert er ikke utestengt på livstid

Den norske legen Mads Gilbert er ikke utestengt fra Gaza av politiske grunner, men av sikkerhetsgrunner, bekrefter den israelske ambassadøren til NRK. Israel åpner for å vurdere hele saken på nytt.

Israels ambassadør Raphael Schutz

Israels ambassadør Raphael Schutz avviser at utestengelsen handler om Mads Gilbert sine politiske meninger.

Foto: NRK

– Dr. Gilbert kan ikke slippe inn i Gaza nå på grunn av sikkerhetsgrunner som er gjort av israelske myndigheter, sier Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz til NRK.

Er han en sikkerhetsrisiko?

– Det kan jeg ikke kommentere eller diskutere, men det er viktig å understreke at det er ikke basert på hans meninger eller nasjonalitet og det er ikke for alltid. Men det handler om hvordan situasjonen ser ut akkurat nå, sier Schutz.

– Ikke nektet for sine meninger

Tidligere i dag ble det kjent at israelske myndigheter har besluttet å utestenge Gilbert fra Gazastripen.

Gilbert har i over 30 år reist inn og ut av Gaza for å hjelpe den palestinske befolkningen. I sommer var overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge tilbake ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11.000 skadde i den 50 dager lange krigen.

Ifølge en e-post fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter, er sikkerhetsgrunner begrunnelsen for at han heretter vil bli nektet inn- og utreise fra Gaza. I e-posten som VG har fått tilgang til står det at israelske myndigheter har oppgitt at Gilbert er nektet innreise til Gaza via Erez med permanent varighet.

Dette avviser Schutz, og understreker at det kun er snakk om sikkerhetsgrunner.

– Det er absolutt ingenting med hans meninger å gjøre. Vi kjenner dem og liker dem ikke, men dette har ingenting med saken å gjøre.

Noe Gilbert selv er uenig i og mener beslutningen er siste ledd i en kampanje mot hans israelkritiske uttalelser. Israel vil slippe at kritiske røster kommer til orde, mener han.

– Jeg er en doktor, og ikke en sikkerhetstrussel. Jeg har ikke gjort noe galt, jeg har aldri brutt israelsk lov. Jeg har aldri deltatt i ulovlige aktiviteter. Jeg har hatt gyldige innreisedokumenter fra staten Israel, sier Gilbert til NRK.

UD ser på saken

– Ambassaden har tatt opp denne saken med israelske styresmakter og de sier det er sikkerhetsgrunner som er årsaken til innreiseforbudet. Vi stiller oss uforstående til at det skal være sikkerhetsårsaker som er årsaken til et slikt forbud og det har vi også gitt uttrykk for til israelske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad.

Han sier at både UD i Norge og den norske ambassaden i Tel Aviv arbeider med å få klarhet i denne saken, og finne ut hva som ligger bak sikkerhetsvurderingen.

– Vi vil følge opp denne saken og ta opp det vi mener er et vedtak som bør omgjøres. Ambassaden vil følge opp saken og gi uttrykk for at det er behov for helsearbeidere i Gaza fremdeles og at vi stiller oss uforstående til den årsaken Israel har gitt, sier Bjåstad.

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.