Hopp til innhold

Israels ambassadør: – Paris-angrepene kunne ikke ha skjedd i Israel

Israels erfaring innen etterretning og forebygging av terror gjør at flere stortingspolitikere mener Norge bør innlede et nærmere sikkerhetspolitisk samarbeid med Israel.

Israels ambassadør til Norge Raphael Schutz mener terrorangrepene i Paris ikke kunne ha skjedd i Israel. – Minst 20 mennesker må ha visst om Paris-angrepene. Med det etterretningsarbeidet vi har i Israel, tror jeg det hadde vært umulig å gjennomføre.

– Ja, absolutt. Jeg tror Norge har mye å lære av Israel når det gjelder sikkerhets- og antiterrorarbeid. Israel har veldig mange erfaringer på dette området over veldig lang tid, mens det er relativt nytt for Norge å skulle håndtere den type terrorisme vi ser nå, sier stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp).

Rytman leder Israels venner på Stortinget. Gruppen, som nå består av 37 stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet, holdt tirsdag julebord i kjellerstuen på Stortinget.

Mener gjerningsmennene ville blitt oppdaget i Israel

Til stede på julebordet var også Norsk-israelsk handelskammer og den israelske ambassaden.

Blant gjestene var Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz.

Han tror ikke et omfattende terrorangrep som det som rammet Paris for halvannen uke siden, kunne ha skjedd i Israel.

– Det var en stor operasjon med en enorm infrastruktur, som minst 20 mennesker må ha visst om i forkant. Med det etterretningsarbeidet vi har i Israel i dag, vil jeg si det hadde vært langt vanskeligere, for ikke å si umulig, for gjerningsmennene å gjennomføre angrepet, sier Schutz til NRK.

Han påpeker at Israel har levd med og kjempet mot terrorister gjennom generasjoner.

– Virkeligheten har for mange endret seg, og vi må lære å håndtere den. Jeg sier ikke at Israel vet alt, men dessverre har vi vært nødt til å håndtere slike situasjoner en stund, sier Schutz.

Rytman: – Vi bør ta imot Israels hjelp

Jørund Rytman blir intervjuet

– VIKTIG: Jørund Rytman mener det er viktig for Norge å styrke samarbeidet med Israel knyttet til terrorbekjempelse og forebygging.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Denne erfaringen gjør at flere av de norske stortingsrepresentantene vil jobbe aktivt for å få til et økt sikkerhetssamarbeid.

– Det er viden kjent at Israel er verdensledende på etterretning også. Hvis de er positive til å utveksle sine erfaringer og tjenester med Norge, bør vi ta det imot med åpne armer, sier Rytman.

Hva kan dere i Israels venner gjøre for å få til et tettere samarbeid?

– Israels venner på Stortinget kan selvfølgelig være en døråpner – ikke minst vi som er i et regjeringsparti, som har kort vei til de ulike departementene og politisk ledelse der, sier Rytman.

SISTE NYTT

Siste nytt