NRK Meny
Normal

Israel vil ha fredstyrke fra EU

Israels statsminister Ehud Olmert sier regjeringen vil akseptere en fredsbevarende styrke i Libanon som består av soldater fra EU-land.

Foto: Sebastian Schreiner / Scanpix/AP

Israel er rede til å akseptere en utplassering av en styrke med militære evner og stridserfaring som består av soldater fra EU-land, så snart et mandat er klart, sa Olmert i samtaler med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier i Jerusalem.

 

Olmert møtte også den franske utenriksministeren, Philippe Douste Blazy, som i likhet med mange presser på for å finne en løsning på konflikten mellom Israel og Hibollah, som rammer Libanon så hardt.

Hektisk aktivitet

- Mandatet vil måtte inkludere kontroll av grenseoverganger mellom Syria og Libanon, utplassering i Sør-Libanon og støtte til den libanesiske hæren, sa Olmert.

Både tyske, franske og britiske ministere deltok i dag i diskusjoner med israelske tjenestemenn i Jerusalem om hvordan styrken eventuelt skal utformes.

Også den israelske forsvarsministeren Amir Peretz gav tidligere i dag uttrykk for behovet for en FN-styrke, men han foreslo at den burde være NATO-ledet.

Statsminister Olmert la til at styrken også må sørge for at FN-resolusjon 1559 iverksettes. Resolusjonen innebærer at den militære slagkraften til Hizbollah avvikles.

Olmert understreket at Israel ikke har til hensikt å angripe Syria. Men hvis Syria blir med i konflikten, kommer vi til å reagere svært alvorlig, la han til.

USA positiv

Også USA stiller seg positiv til en NATO-ledet styrke i Libanon.

- Det er en ny ide, og vi vil med sikkerhet ta den på alvor, sier USAs FN-ambassadør John Bolton i et intervju med CNN.

Bolton mener styrken bør få sitt mandat fra FNs sikkerhetsråd, men understreker at det ikke bør være en FN-styrke. Om USA vil bidra med soldater, har ennå ikke vært til vurdering, ifølge Bolton.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice, som i dag møtte Saudi-Arabias utenriksminister i Washington, er ventet å starte en reise til Israel og de palestinske områdene.

Prins Saud al-Faisal fikk under møtet med Rice og president George W.  Bush presset USA til å støtte kravet om en våpenhvile.

Rice skal onsdag til Roma for å diskutere Libanon-krisen med europeiske og arabiske ledere. Målet med turen er ikke å få til en umiddelbar våpenhvile, men en langsiktig løsning, ifølge Rice.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt