Israel vil granske bosetningsnyhet

Israels statsminister vil granske hvorfor nyheten om boliger i Øst-Jerusalem ble sluppet mens USAs visepresident var på besøk i landet.

Joe Biden og Benjamin Netanyahu.

USAs visepresident var på offisielt besøk i Israel tidligere denne uka.

Foto: Ronen Zvulun / Scanpix/Reuters

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at han vil granske hvorfor den kontroversielle planen om nye jødiske boliger i Øst-Jerusalem ble gjort kjent akkurat mens USAs visepresident Joe Biden besøkte Israel.

Offisielt besøk

Biden var på offisielt besøk i Israel i denne uka for å ha samtaler med blant andre Benjamin Netanyahu og andre topper i israelsk politikk. Under besøket ble det kjent at Israel vil bygge 1600 nye boliger i Øst-Jerusalem.

Den palestinske sjefsforhandleren, Saeb Erekat, sa etter det amerikanske besøket at den samme prosedyren gjentar seg hver gang USA forsøker å få til en fredsprosess i Midtøsten.

Han tror Israel passer på å legge fram planer om utbygging i slike situasjoner.

Kraftige internasjonale reaksjoner

Planene om å bygge 1600 boliger i Øst-Jerusalem blir møtt med kraftige internasjonale reaksjoner, blant annet fra USA.

Jonas Gahr Støre tok også avstand fra Israels utbygging tidligere denne uka. Han påpekte at fredsprosessen er i en kritisk fase, og at en Israels beslutning setter framgangen i fare.

Lørdag var det sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater på Vestbredden.

Ved kontrollposten Qalandiya nord for Jerusalem brukte israelske soldater tåregass for å spre palestinske ungdommer og kvinner som demonstrerte mot planene om å bygge 1600 nye bosetninger i Øst-Jerusalem.

SISTE NYTT

Siste nytt