Hopp til innhold

Israel utviser de utenlandske aktivistene

Israel utviser alle de 680 aktivistene som kom med Gaza-konvoien umiddelbart. UD vil la aktivistene selv fortelle hva de har opplevd.

De norske aktivistene før avreise fra Kypros

Bildet viser de tre norske aktivistene som hittil har vært fengslet, før de seilte fra Kypros med Gaza som mål. I midten av bildet, med tversoverstripet skjorte er Nidal Hejazi (fra Free Gaza Norge), til høyre for ham Randi Kjøs (fra Fellesorganisasjonen i Hedmark) og til høyre for henne Espen Goffeng (medlem av Palestinakomiteen).

Foto: NRK Brennpunkt

Internasjonalt press er årsaken til at aktivistene blir løslatt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Det er enighet om at de innsatte vil bli utvist umiddelbart, sier Nir Hefez, en talsperson for Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding tirsdag kveld.

Aktivistene har vært fengslet siden en internasjonal hjelpekonvoi på vei mot Gaza ble bordet mandag morgen. Minst ni mennesker ble drept i aksjonen.

Israelske myndigheter har fått hard kritikk for aksjonen i landets medier. NATOs generalsektretær Anders Fogh Rasmussen har bedt Israel om å løslate alle fanger og skipene som ble tatt i arrest.

Ambassaderåd Vebjørn Dysvik

Ministerråd Vebjørn Dysvik ved den norske ambassaden i Tel Aviv

Foto: Norges ambassade i Israel (norway.org.il)

Også Norge har krevd at de tre norske statsborgerne som sitter fengslet blir utlevert umiddelbart.

Nordmennene var om bord på «Mavi Maramar», ett av skipene i konvoien som ble bordet av israelske marinesoldater tidlig mandag morgen og ført til havnebyen Ashdod i Israel.

Les også: NATO krev fangar og skip fri
Les også: Nordmennene i rettsmøte tirsdag
Les også: Nordmennene i Gaza er uskadd

Lar de norske snakke selv

Ministerråd Vebjørn Dysvik ved den norske ambassaden i Tel Aviv har tirsdag snakket med de norske statsborgerne inne i fengselet. Fangene har fått rene klær, mat og vann, og har det etter forholdene bra.

Utenriksdepartementet vil ikke uttale seg om hva nordmennene har sagt til UDs representanter i Israel.

– Vi vil at fangene selv skal få fortelle hva de har opplevd om bord på skipet, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen til NRK tirsdag kveld.

Jahnsen kjenner ikke til om de norske vet mer om hvem som ble drept i aksjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

De tre norske aktivistene

De tre norske aktivistene før de seilte fra Kypros med Gaza som mål. Fra venstre: De tre er Nidal Hejazi (fra Free Gaza Norge), Randi Kjøs (fra Fellesorganisasjonen i Hedmark) og Espen Goffeng (medlem av Palestinakomiteen).

Skipet de tre norske var om bord på, «Mavi Marmara», skal ha vært det skipet der de mest blodige voldsomhetene utspilte seg.

Det hersker stor usikkerhet om hvor mange som ble drept og skadet som følge av aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Les også: FNs sikkerhetsråd fordømmer drapene
Les også:
Obama har fått Gaza rett på bordet

– Vil få etterspill

Dysvik ved ambassaden i Tel Aviv er ikke fornøyd med israelske myndigheters håndtering av de utenlandske utsendingene.

– Informasjonsstrategien til israelerne kan beskrives som svært lite tilfredsstillende, både i forhold til ambassadene og de berørte borgerne, mener Dysvik.

– Vi protesterte allerede i går. Det tok over et døgn fra de tok båten og til vi med sikkerhet kunne fastslå at de norske borgerne var trygge, sier han.

– Dette kommer nok til å få et etterspill også her lokalt, fastslår Dysvik.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Kakefest for Randi Kjøs

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Randi Kjøs' kolleger er lettet over at Kjøs ikke er blant de skadde eller drepte fra Gaza-konvoien.

Kjøs ringte hjem

Tirsdag ettermiddag fikk en av de norske aktivistene, Randi Kjøs fra Hamar, ringe til familien sin fra fengselet i Israel.

– Hun ringte den ene datteren sin i Oslo og kunne fortelle at hun hadde det bra, omstendighetene tatt i betraktning, sier Erling Segelstad, familiens kontakt med pressen til NRK.

Les også: Har ringt til datteren

Kjøs tilhører Fellesorganisasjonen i Hedmark. De to andre norske på skipet var Espen Goffeng fra Palestinakomiteen i Norge og Nidal Hejazi fra organisasjonen Free Gaza Norge.

Les også: – De har det bra etter forholdene
Les også: NRK er ved fengselet i Israel

Mankell snakker om to dager

Henning Mankell

Den svenske forfatteren Henning Mankell og riksdagspolitikeren Mehmet Kaplan planlegger en presskonferense om deres opplevelser fra Gaza-konvoien om «et par dager».

Foto: FABIAN BIMMER / AP

Den svenske forfatteren Henning Mankell var med i konvoien, og ble selv sendt hjem til Sverige tirsdag.

Til avisen Expressens reporter på flyet sier han at han ikke visste at noen hadde blitt drept i aksjonen.

– Vi har bestemt oss for å la være å kommentere alt for mange detaljer de nærmeste to dagene. Det har en enkel forklaring: Noen av våre kamerater befinner seg fortsatt i forvaring eller i fengsel i Israel. Så vi vil ikke si for mye før vi vet at de er hjemme, sier han til Expressen.

Mankell og den svenske riksdagspolitikeren Mehmet Kaplan planlegger en presskonferense om «et par dager», skriver avisen.

Les også: Mankell: – Uroleg for fengsla vener
Les også: Fordømmer angrep på journalister

SISTE NYTT

Siste nytt