NRK Meny
Normal

Israel trosser Rice

Israelske myndigheter har godkjent en plan om å bygge 40.000 nye boliger i Jerusalem, også i Øst-Jerusalem.

En ny bolig reiser seg Øst-Jerusalem.

I går advarte USAs utenriksminister i sterke ordelag om at en utvidelse av de jødiske bosetningene kan skade fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne. Likevel vedtok Israel i dag en kraftig utvidelse.

Foto: DAN BALILTY / AP

Planen ble godkjent av Den nasjonale planleggings- og byggingskomiteen i går.

Og talsmann for administrasjonen i Jerusalem, Yossi Gottesman, ville i dag ikke svare på hvor mange av de nye byggene som skal reises i Øst-Jerusalem, som Israel okkuperte under Seksdagerskrigen i 1967.

FN har bedt Israel trekke seg ut av områder som ble okkupert under krigen, og det internasjonale samfunnet har ikke anerkjent annekteringen av Øst-Jerusalem.

Og da bygningskomiteen i forrige uke godkjente 1.300 nye hjem for jødiske bosettere, ble avgjørelsen skarpt kritisert av USAs utenriksminister Condoleezza Rice, som er på besøk i Midtøsten.

Rice mener opprettelsen av nye israelske bosetninger er en trussel mot fredsprosessen.

Stans beleiringen av Gazastripen, krever israelske fredsaktivister.

Stans beleiringen av Gazastripen, krever israelske fredsaktivister.

Foto: BAZ RATNER / REUTERS

Tre drept

Samtidig blir det meldt at tre medlemmer av den militante palestinske gruppa Islamsk jihad i dag ble drept i et angrep nær grensen mellom Israel og Gazastripen.

– Soldatene åpnet ild og drepte eller såret tre menn, som forsøkte å plassere bomber langs sperringene, sier en israelsk militærtalsmann, og Islamsk jihad bekreftet at de tre ble drept i operasjonen nær Khan Younis på Gazastripen.

I går aksjonerte israelske bosettere for at forsyningene til den Hamas-okkuperte Gazastripen må oppphøre, men i dag svarte venstreorienterte israelere med å kreve at Israel selv må heve beleiriingen av området.

Fatah til Gazastripen

For første gang siden Hamas tok kontroll over Gazastripen, kommer også utsendinger fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas til området.

Utsendingene fra Fatah på Vestbredden skal orientere Fatah-medlemmer på Gazastripen om presidentens forsøk på forsoning med Hamas.

– Vi vil orientere våre brødre i Fatah om presidentens initiativ, sier en Fatah-leder på Vestbredden til Reuters.

En Hamas-talsmann på Gazastripen bekrefter det planlagte besøket.

Hamas overtok kontrollen over Gazastripen i juni i fjor etter et blodig oppgjør med Fatah-partiet til Abbas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt