Israel tok et siste farvel med Shimon Peres

Shimon Peres ble hyllet som en fredens mann, men også for å ha gjort Israel til en av verdens sterkeste militærmakter, da han ble fulgt til graven i Jerusalem fredag.

ISRAEL-PERES/

Shimon Peres' kiste ble båret ut av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset fredag morgen.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

USAs president Barack Obama var en av de mange gjestene som talte i begravelsen. Han innledet sitt minneord ved å viste til at palestinernes president Mahmoud Abbas' deltakelse i begravelsen også var en påminnelse om at fredsprosessen mellom Israel og palestinerne ikke er fullført.

Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu håndhilste i forkant av begravelsen.

– Det jødiske folk ble aldri født for å herske over andre, sa Peres. Han fant rom i sitt hjerte for andre som led. Selv stilt overfor terrorangrep og gjentatte skuffelser ved forhandlingsbordet, insisterte han på at palestinerne må sees på som likeverdige med jødene og at de derfor også har like stor rett til selvbestemmelse, sa Obama i minneordet.

– En nær alliert

Obama hyllet samtidig Peres for hans sentrale rolle i arbeidet med å gjøre Israel til en av formidabel militærmakt og understreket at USA alltid vil være en nær alliert av landet.

ISRAEL-PERES/

President Barack Obama tegnet et varmt bilde av Israels avdøde utenriksminister, forsvarsminister, statsminister og president Shimon Peres i begravelsen i Jerusalem fredag.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– På mange måter minner han meg om noen av de andre gigantene fra det 20. århundre som jeg har hatt den ære av å møte, sa Obama, og trakk fram Nelson Mandela og dronning Elizabeth som eksempler.

– Ingen naiv drømmer

Også tidligere president Bill Clinton holdt tale under seremonien.

– Shimon Peres visste hvor han ville med sine drømmer, sa Bill Clinton.

Clinton viste til at kritikere av Peres beskrev ham som en naiv drømmer.

– De tok bare feil om naiviteten. Han visste nøyaktig hva han gjorde når han var overdrevent optimistisk, og han visste nøyaktig hvor han ville med sine drømmer, sa Clinton.

ISRAEL-PERES/

Bill Clinton talte i begravelsen til Shimon Peres utenfor Jerusalem fredag.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Nobels fredspris

Clinton var president da Osloavtalen ble undertegnet i 1993, etter forhandlinger hvor Peres hadde en sentral rolle. Året etter ble Peres tildelt Nobels fredspris sammen med den daværende israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat.

Begravelsesseremonien startet med at Peres' kiste ble båret fra nasjonalforsamlingen Knesset i Jerusalem. En militær æresvakt leste den jødiske bønnen Kaddish før Peres' kiste ble fraktet til Israels nasjonale gravplass på Herzlfjellet hvor seremonien begynte kort tid senere.

ISRAEL-PERES/

USAs president Barack Obama (t.v.) og utenriksminister John Kerry ankom fredag morgen Israel, hvor de skal delta i begravelsen til Shimon Peres.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Internasjonale gjester

Tusenvis av israelere og ledere fra over 50 land fulgte Peres' kiste til graven på Herzl-fjellet i Jerusalem, blant dem NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende fra Norge.

Begravelsen beskrives som Israels største siden tidligere statsminister Yitzhak Rabin ble stedt til hvile i 1995.

ISRAEL-PERES/

Etterlatte etter Shimon Peres følger kisten hans utenfor den israelske nasjonalforsamlingen Knesset fredag morgen.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Begravelsen i Jerusalem var ifølge Haaretz en av de største og mest komplekse begivenhetene noensinne i Israel, med tilreisende kongelige, presidenter og statsministre fra hele verden.

Israelsk politi har pågrepet en rekke ytterliggående palestinere og jøder i tiden før begravelsen.

Peres døde onsdag, 93 år gammel. I løpet av sin politiske karriere var han både president og statsminister og besatte i tillegg en lang rekke andre ministerposter.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.