Israels hær stengte palestinske medier

Israelske soldater gikk i natt inn i den palestinsk-styrte byen Ramallah på Vestbredden, raidet to TV-stasjoner og tok med seg alt sendeutstyret til kanalene.

Watan TV ble stengt

Kaos og stengte sendinger møtte journalistene i Watan TV i morges.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

– De kom klokka 2 i natt og tok med seg rundt 30 datamaskiner og alle senderne. De stengte hele kanalen, sier sjefredaktør Ali Daraghmeh i Watan TV.

Stasjonen er privateid og drives av en frivillig organisasjon. Den sender loakalnyheter, kulturstoff og politiske programmer via Internett.

Den andre stasjonen som ble angrepet og tømt, er Quds undervisnings-TV, som samarbeider med det palestinske Al-Quds-universitetet. Dit kom de israelske soldatene klokka 3 i natt.

Ute av stand til å sende

– Den israelske hæren gikk inn i TV-stasjonens lokaler og tok alt sendeutstyret. Vi er nå ute av stand til å sende, sier sjefen, Haroun Abu Arra.

Den israelske hæren sa i formiddag at stasjonene ble stengt fordi de ikke hadde de nødvendige tillatelsene til å sende. Men den palestinske ministeren for telekommunikasjon benekter dette.

Ingen ble arrestert under raidene.

– En av vaktene våre forsøkte å stanse soldatene, men de sa til ham at de hadde offisiell tillatelse til å stenge stasjonen, sier redaktør Daraghmeh i Watan TV til nyhetsbyrået Reuters.

Er under palestinsk kontroll

- Det kom overraskende, vi fikk ikke noe forhåndsvarsel og skjønte ikke hvorfor dette skjedde, sier Watans administrerende direktør Moammer Orabi.

TV-stasjonen ligger i det selvstyrte palestinske området, og ifølge Oslo-avtalen er det de palestinske sikkerhetsstyrkene som har kontrollen i området. Ramallah administrasjonssete for de palestinske myndighetene.

– Vi arbeider i de palestinske områdene og har lisens til å drive utstedt av de palestinske selvstyremyndighetene, sier Orabi.

Ifølge en talsmann for den israelske hæren skjedde raidene etter "talløse oppfordringer" fra Israels kommunikasjonsdepartement om å stanse sendingene fra de to TV-stasjonene.

- Pirat-TV

Han kaller TV-stasjonene med palestinske lisenser for pirat-TV.

- Stasjonene brøt inn i sendingene til andre kringkastingsstasjoner og forstyrret luftfartskommunikasjoner, sa den israelske militærtalsmannen.

Palestinernes telekommunikasjonsminister Mashour Abu Daqqa benektet overfor AFP at dette stemmer, og sier at Israel skulle ha protestert gjennom offisielle kanaler til de palestinske myndighetene.

Journalister på Vestbredden har varslet en protestdemonstrasjon mot Israels stenging av de to mediene senere i dag.

Tiden med sensur er over

Tidligere sensurerte Israel alt journalistisk stoff som ble sendt ut av Israel og de okkuperte palestinske områdene. Men det ble umulig å fortsette med da Internett kom.

Og etter at Vestbredden ble overtatt av det sivile palestinske selvstyret, har ikke israelerne hatt kontroll over mediene i de palestinske områdene.

Ifølge internasjonale regler har medier et spesielt krav på beskyttelse i konflikter og krig. Angrep på mediene er et angrep på ytringsfriheten.

SISTE NYTT

Siste nytt