NRK Meny
Normal

Israel sier ja til midlertidig våpenhvile

Israel sier i kveld ja til en seks timer lang våpenhvile av humanitære årsaker. Det er FN som har bedt om våpenhvilen, slik at beboerne på Gaza kan få livsnødvendige ressurser.

Mideast Israel Palestinians

To unge palestinske menn kaster steiner mot israelske soldater.

Foto: Nasser Ishtayeh / Ap

Våpenhvilen skal starte klokken 10, lokal tid, i morgen tidlig og vare til klokken 16. Det sier i en pressemelding sendt ut av israelske myndigheter.

Det blir videre opplyst om at dette vil gi de sivile på Gazastripen seks timer til å skaffe forsyninger og varer.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan Hamas stiller seg til forslaget.

Mer enn 200 drepte

FNs initiativ skal ha kommet kort tid etter at Hamas sa nei til et egyptisk forslag om en våpenhvileavtale.

Mer enn 200 mennesker har mistet livet på Gazastripen den siste uken, og tilgangen på helsehjelp og andre livsnødvendige ressurser er minimal. Israels blokade av Gazastripen fører også til at det er umulig for palestinere å flykte fra Gaza og det er vanskelig å få inn humanitær hjelp.

Israel har varslet et bakkeangrep de kommende dagene, og utenriksminister Børge Brende er blant de mange som frykter for hva følger det kan få for folk på Gaza. Han møtte i dag både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Avigdor Lieberman.

Brende kritiserte Israel

Utenriksminister Brende møtte Israels statsminister Netanyahu i Jerusalem

Utenriksminister Børge Brende møtte i dag Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: Kristin Enstad / Utenriksdepartementet

Brende skal også besøke de palestinske områdene og prøve å bidra til en fredelig løsning på konflikten, men etter dagens samtaler er han ikke særlig positiv.

– Dagens samtaler gjør at jeg er redd det kommer en israelsk militær intervensjon, med mindre man raskt får på plass en våpenhvile, sier Brende til NTB.

Han la til at han hadde advart Lieberman om å gå inn med bakkestyrker, og kritiserte Israel for å drepe mange sivile.

– Jeg understreket at brorparten av menneskelivene som går tapt på Gazastripen, er sivile. Det er uakseptabelt, og jeg sa klart ifra at Israels angrep ikke er proporsjonale med angrepene fra Gaza. Det var Lieberman ikke enig i, sier Børge Brende til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt