NRK Meny
Normal

Israel og Syria i forhandlinger

Israel og Syria har i to år vært i hemmelige forhandlinger om israelsk tilbaketrekking fra Golanhøydene.

Grensen mellom Israel og Syria på Golanhøydene
Foto: JACQUELINE LARMA / AP

Det skriver den israelske avisen Haaretz.

Ifølge den respekterte israelske avisa ble samtalene gjennomført mellom september 2004 og juli 2006 et sted i Europa.

Syria ønsker at en etappevis tilbaketrekking skal være avsluttet innen fem år, mens Israel ønsker at den skal ta 15 år.

Erobret i 1967

Tilbaketrekkingen skal være fullstendig - helt til våpenhvilelinjen fra krigen i 1967 da Israel erobret Golanhøydene.

Men det skal opprettes en demilitarisert buffersone langs bredden av Genesaretsjøen. Buffersonen skal omfatte en syrisk-israelsk nasjonalpark som israelske borgere skal ha tilgang til uten syrisk godkjenning.

Dokumentet som er utarbeidet, kalles et ikke-dokument, uten rettslig gyldighet og uten underskrifter. Men det inneholder det som kalles politiske forståelser. Den ble ifølge Haaretz ferdig i 2005 og er siden oppdatert.

Avviser samtalene

Samtalene ble avholdt i forståelse med tidligere statsminister Ariel Sharon, men en minister som ble spurt av israelsk radio om planen, sa han ikke hadde noen kjennskap til den, og et tidligere medlem av Knessets utenrikskomite avviser at de har funnet sted.

Tidligere forhandlinger mellom Israel og Syria ble avbrutt i 2000 da Syria avviste et forslag fra statsminister Ehud Barak om en israelsk tilbaketrekking fra hele Golanhøydene med unntak av en smal stripe langs østbredden av Genesaretsjøen.

Israel tok det strategiske platået i Seksdagerskrigen i 1967, og innlemmet området i 1981.

Den israelske statsministeren Ehud Olmert har de siste månedene offentlig avvist fredstilbud fra den syriske presidenten Bashar al-Assad, og sagt at Syria først må slutte å støtte de militante gruppene i Libanon og på Gaza.

- Ingen ny krig

Den israelske hærens stabssjef, Dan Halutz, avviste på søndag mediaspekulasjonene om at den jødiske staten snart ville være i krig med Syria.

Israelsk radio siterte Halutz på å ha sagt at slike spekulajsoner var grunnløse, men at Israel uansett er klar for envher situasjon som eventuelt skulle oppstå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt