Israel nekter to muslimske kongresspolitikere innreise etter Trump-utspill

To muslimske kongresspolitikere nektes innreise til Israel og Vestbredden. Beslutningen ble kunngjort like etter at Donald Trump tvitret at de bør nektes innreise.

Donald Trump, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Donald Trump

De to amerikanske politikerne Ilhan Omar (andre f.v.) og Rashida Tlaib får nå ikke komme inn i Israel etter at USAs president Donald Trump oppfordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu om å nekte dem innreise.

Foto: Reuters File Photo / Reuters

De to demokratene Ilhan Omar og Rashida Tlaib ble begge valgt inn i Representantenes hus i fjor.

De har tidligere vært gjenstand for den amerikanske presidentens vrede på Twitter, og torsdag la Trump ut et nytt innlegg der de to blir kalt «en skam».

– Det vil vise stor svakhet hvis Israel lar representanten Omar og representanten Tlaib komme på besøk. De hater Israel & alle jødiske mennesker & det er ingenting som kan bli sagt eller gjort for å endre meningene deres. Minnesota og Michigan vil få det tøft med å få dem gjenvalgt. De er en skam! skriver Trump.

Laster Twitter-innhold

Avgjort på høyt nivå

Israel har tidligere signalisert at Omar og Tlaib vil få innreisetillatelse, blant annet formidlet gjennom landets ambassadør til USA.

På torsdag ettermiddag kom imidlertid det israelske innenriksdepartementet med motsatt beskjed.

Saken var visstnok fortsatt til vurdering da Trump sendte sin siste tweet.

«Det er uakseptabelt å tillate innreise for noen som ønsker å skade staten Israel, spesielt under sitt besøk», skriver departementet og viser til at de to amerikanske politikerne har drevet «boikottaktiviteter mot Israel» i strid med landets antiboikottlov.

Loven, som ble vedtatt for to år siden, åpner for at personer som bevisst tar til orde for boikott av israelske produkter og selskaper kan nektes innreise til landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kritiske til okkupasjonen

De to amerikanske politikerne hadde planlagt å besøke Vestbredden og Øst-Jerusalem, begge områder som er okkupert av Israel i strid med folkeretten. Besøket skulle tilrettelegges av en palestinsk organisasjon.

Både Omar og Tlaib er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne.

De har også uttrykt støtte til boikott-bevegelsen BDS, som går inn for boikott av israelske varer og selskaper i protest mot okkupasjonen av palestinske områder.

De to demokratene har sterkt avvist anklager om antisemittisme.

Omar, som sitter i utenrikskomiteen i Representantenes hus, kaller avgjørelsen «for en krenkelse av demokratiske verdier».

Hun mener den forhindrer at utenlandske politikere får skaffet seg dypere kunnskap om Israel og besøke Vestbredden.

Rashida Tlaib, som har palestinsk opphav og har familie på Vestbredden, blant annet en bestemor, kaller avgjørelsen «et uttrykk for svakhet».

Laster Twitter-innhold

Nekter for å ha presset Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu sier i en uttalelse at Israel er åpen for både besøk og kritikk, men at dette besøket kun hadde til hensikt å styrke den internasjonale boikottbevegelsen mot Israel samt avvise Israels eksistens, derfor nektes de innreise.

Avisen The New York Times skriver at Trump i forrige uke skal ha sagt til sine rådgivere at Netanyahu burde bruke landets antiboikottlov til å nekte Ilhan Omar (t.v.) og Rashida Tlaib å komme inn i Israel.

Pressesekretæren i Det hvite hus benektet at Trump hadde gitt direktiver til den israelske statsministeren.

Statsminister Netanyahu på sin side sier det ikke finnes et annet land i verden som respekterer USA og den amerikanske Kongressen mer enn hva Israel gjør, og at de tidligere har tatt imot 70 amerikanske politikere med åpne armer.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer

Demokratenes minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer oppfordrer Israel til å snu og tillate partifellene å komme inn i landet.

Foto: Win Mcnamee / AFP

Ber Israel snu

Demokratenes leder i det amerikanske Senatet, Chuck Schumer, som selv er jødisk, ber Israel snu.

– Dette vil bare skade forholdet mellom Israel og USA og støtten for Israel som finnes i USA. Ingen demokratiske samfunn bør frykte en åpen debatt. Mange av Israels sterke støttespillere vil bli dypt skuffet over denne avgjørelsen, som den israelske regjeringen bør gjøre om på, skriver Schumer.

Laster Twitter-innhold

Også den mektige og innflytelsesrike pro-Israel-lobbyen i USA, AIPAC, mener avgjørelsen er uklok.

– Vi er uenige i Omars og Tlaibs støtte til boikottbevegelsen, og Tlaibs syn på enstatsløsningen. Men vi mener alle medlemmer av Kongressen bør få besøke og selv oppleve Israel, vår demokratiske allierte, skriver organisasjonen.

Laster Twitter-innhold

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier at vedtaket er «under verdigheten til den store staten Israel».

Hun mener også den amerikanske presidentens oppfordring til Israel om å nekte de to kvinnene innreise er «et tegn på uvitenhet og manglende respekt, og under verdigheten til presidentens kontor», heter det i uttalelsen fra Pelosi, som flere ganger har forsvart Omar og Tlaib overfor president Trump.

Laster Twitter-innhold

– Reis hjem!

Trump har den siste tiden gått hardt ut mot kvinnelige demokrater med minoritetsbakgrunn.

I et Twitter-innlegg som etter alt å dømme var rettet mot Omar og Tlaib og to andre kvinnelige kongressmedlemmer, ba han dem reise tilbake til de «ødelagte og kriminalitetsinfiserte stedene de kom fra».

Laster Twitter-innhold

Både Omar og Tlaib er amerikanske statsborgere. Tlaib er født i USA av palestinske foreldre fra Vestbredden, mens Omar kom til USA som flyktning fra Somalia da hun var liten.

Enkelte har anklaget Omar for antisemittiske synspunkter som følge av at hun har hevdet at penger fra den israelske lobbyen påvirker Kongressens politikk. Hun har senere beklaget innholdet i uttalelsen.

Følg utviklingen i NRKs nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt