NRK Meny
Normal

– Israelerne føler hele verden har vendt seg mot dem

– I Israel lever man i en annen virkelighet. Det er en sterk følelse her av at hele verden har vendt seg mot dem, forteller NRKs Midtøsten-korrespondent, Sidsel Wold.

Video Sidsel Vold om informasjonlokk fra Israel

Mens verden venter på de første vitneskildringene fra det bordede skipet, turer israelerne fram med sine rapporter. Det er en bevisst PR-strategi bak meldingene, mener NRKs Midtøsten-korrespondent, Sidsel Wold.

Sidsel Wold

NRKs utenriksmedarbeider Sissel Wold sier Israels PR-strategi er bevisst etter angrepet på nødhjelpskonvoien på vei til Gaza.

Foto: NRK

Les: – Ni drept ved bording av Gaza-konvoi

– Det at det nå kun er den israelske versjonen får dominere mediene i flere dager, er en bevisst kamp om at Israel skal få ut sin versjon først. Vi får jo ikke tilgang til noen av de som er på båtene selv om de er i Israel.

– Håper de vil tvile på aktivistene

Ifølge Wold håper israelerne på at i dét aktivistene begynner å snakke, vil verdensoponionen ha vendt seg til Israels versjon, og tvile på aktivistenes.

– Det er fullt av bilder og videoer i de israelske mediene i dag om den voldelige mobben på skipet «Mavi Marmara». Vi ser aktivister som angriper soldatene og aktivister som kaster en av soldatene fra øverste dekk til dekket under.

Se: Her er våpnene Israel hevder de fant om bord
Se også: Her blir soldatene angrepet

Video Israelsk marine border konvoien til Gaza

Bilder av israelske militære som border konvoien på vei til Gaza mandag morgen.

Foto: Nyhetsspiller

Og det er kun denne versjonen de får servert i Israel, forteller Wold.

– Det er en stor diskusjon også i den israelske pressen om hærens måte å oppføre seg på. Men dette er de mer kritiske røstene, mens hele det politiske miljøet stiller seg bak hærens fremgangsmåte.

– Israel vil overlevere nødhjelp selv

Wold tror Israel vil laste nødhjelpen fra skipene over på lastebiler og sende den inn i Gaza med den internasjonale pressen invitert til å filme og dokumentere dette.

– For Israel sier hele tiden at aktivistene ikke ønsker å hjelpe folk i Gaza, de vil bare skape bråk for Israel og sette israels politikk og landet i et svært dårlig lys. Men Israel sier at de er opptatt av folk i Gaza, derfor vil de sende nødhjelpen inn.

Under presseoppmøtet ved Ashdod havn i går var det møtt opp store mengder israelere som ville ytre sin mistillit til den internasjonale pressen.

– De ropte slagord mot oss og sa at vi bare løy og at vi er mot israel og at vi er antisemitter. Mobben angrep også de arabiske journalistene, forteller Wold.

Regjeringen hjelper ikke landets omdømme

– I Israel lever man i en annen virkelighet, det er jo en sterk følelse her av at hele verden har vendt seg i mot dem. Men så har også Israel sin mest aggressive og høyreekstreme regjering noensinne, så denne hjelper jo ikke israels omdømme i verden.

Israelske demonstranter sang i går nasjonalsangen og ropte, ifølge Wold, «Heia hæren», de skal også ha kastet søppel på de arabiske reporterne.

– Det var en veldig dårlig stemning, men jeg vet også at det var israelske demonstrasjoner mot det som skjedde på havet i går morges.

Les også: Store protester mot Israel

Demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden

Mange hadde møtt opp for å demonstrere mot den israelske hærens handlinger utenfor den israelske ambassaden i Oslo i går.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

629 fengslet

De siste tallene fra israelske myndigheter rapporterer om ni døde. 50 av de 679 personene om bord har sagt seg villige til å bli deportert, mens 629 er fengslet.

Les også: Israel har anholdt 480 aktivister

30 personer skal befinne seg på sykehus, og de deltakende på skipet som ble bordet i går skal komme fra 40 forskjellige land.

Sju av dem er israelske statsborgere, de fleste arabisk-israelske statsborgere, én er medlem av Knesset, altså en parlamentariker.

Ifølge israelske medier skal også en toåring ha vært passasjer ved skipet som ble bordet.

Les: Nordmennene i god behold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt